genericviagra-online.net

Sirmium i arheološki lokaliteti

SIRMIUM –  taj stari carski grad na Savi, sa lokalitetom Carske palate mnogima je prva asocijacija na Srem.  Ne bez razloga i etimološki Sirmium - Sirmien - Srem, još od XIII veka,  naziv je koji se proširio na celu oblast između Dunava i Save. Slavu mu je donelo i to što su u njemu rođeni i stolovali mnogi rimski carevi. Danas ga reprezentuje, natkriven i zaštićen lokalitet Carske palate a sva raskoš carskog grada iz davno minulih vremena  verno je  dočarana posetiocima u vizitorskom centru, sa pristupnim stazama do samog lokaliteta, kafe-om, suvenirnicom i  stručnim vodičem.

Pored centralnog i najznačajnijeg lokaliteta Carska palata – rimski cirkus (hipodrom kod grka), u Sirmium-u su otkrivene i druge monumentalne javne građevine, poput “Licijevih termi”, žitnice, trgovačke i zanatske četvrti , akvadukta,... Prvobitno kolonija i vojna baza, Sirmium najveći procvat doživljava krajem III i tokom IV veka, kada postaje jedna od prestonica Rimskog carstva i povremeno sedište rimskih imperatora Dioklecijana, Licinija, Konstantina Velikog, Konstacija II, Juliana, Valentinijana I, Gracijana i Teodosija.

Carska palata, Žitni trg i ranohrišćanska Bazilika Svetog Dimitrija u Sremskoj Mitrovici svakako su prvorazredni turistički sadržaji. Na jednom broju značajnih arheoloških lokaliteta u Sremu, čija svedočanstva sežu čak u najstariju neolitsku kulturu (Starčevo), do Gomolave - Hrtkovacibosutske Gradine, iz mladje neolitske kulture , istraživanja su završena a eksponati su deo stalne muzejske postavke Muzeja Srema u Srem.Mitrovici i Muzeja Vojvodine u Novom Sadu. Lokalitet Basiana – Donji Petrovci tektreba da se istraži. Osim navedenih, pažnju posetilaca privlači zanimljiv sadržaj  Arheološkog parka Gomolava, sa praistorijskim naseljem u Hrtkovcima,  pa poklonicima starih civilizacija preporučujemo da ga posete.