genericviagra-online.net

Fruška gora

Nacionalni park Fruška gora, Alma mons, Fruškogorski Atos, Srpska Sveta Gora,.., samo su neki od naziva za ostrvsku planinu, sremsku Frušku goru. I svaki od njih će biti po jedna strana lične karte prvog nacionalnog parka Srbije i najpopularnijeg vojvođanskog izletišta, podjednako poštovanog i omiljenog među prirodnjacima, duhovnicima, izletnicima, rekreativcima i hodočasnicima.

Spoj izuzetnih prirodnih odlika i kulturno istorijskih vrednosti , još 1960.god. doneo je Fruškoj gori status nacionalnog parka. Kao svojevrsna riznica zapisa o istoriji prirode i muzej na otvorenom, Fruška gora je predmet geoloških i paleontoloških istraživanja , koja traju u kontinuitetu skoro 200 godina. Svedočanstva i eksponati ovih istraživanja mogu se videti u okviru prirodnjačke postavke Informativnog centra NP Fruška gora ili na otvorenom, gde posebnu turističku vrednost predstavlja lesni profil kod Starog Slankamena, jedan od tri najreprezentativnija lesna profila u svetu.

Pozicionirana uz desnu obalu Dunava, u dužini od 80 km u pravcu istok- zapad, širine od 12 -15km i najvišim vrhom Crveni čot ( 539m ), Fruška gora predstavlja izuzetnu prirodnu ambijentalnu celinu, sa izvorima pitke vode , najvećom koncentracijom lipe u Evropi, preko 700 vrsta lekovitog bilja,..i kao takva, mesto je okupljanja poklonika prirodnog poretka a tradicionalni Fruškogorski maraton, već 40 godina je mesto izazova i susreta velikog broja učesnika iz zemlje i inostranstva.  

Kao zaostavština Panonskog basena i područje bujne vegetacije, sa elementima lokalne - planinske klime, ujedno pitoma i divlja i prirodni bedem od varvara, Fruška gora je vekovima baštinila duhovnost njenih žitelja i predaka, sačuvanu u prepoznatljivom graditeljskom, likovnom i prosvetiteljskom rukopisu čuvenih, sad već 18 fruškogorskih manastira.

Pogodna za rad i odmor i za sportska nadmetanja, Fruška gora je izvrsno mesto za organizaciju tim bildinga i sportskih priredbi, rekreativnih izleta, gastronomskih ili pokloničkih vikend aranžmana.