genericviagra-online.net

SRP „Zasavica“ – Od zaštite i očuvanja prirode do turističkog proizvoda

Zasavica Svinjokolj

Zima. Sremska.  Kišica, nema snega ali svaki domaćin će Vam reći da je vreme idealno za sviljokolj. Removi, oranije, sveže meso, slanina, kobasice i vrući, tek istopljeni čvarci. I to ne od makar kakve svinje, nego one stare, sremske lase , koja nam se pre koju godinu vratila na trpezu kao čuvena svinja „bez holesterola“. Da nas podseti i da razmislimo šta nam je to još valjalo ranije, nekad kad nismo bili tako savremeni i fensi. Naravno, svinjokolj je i prilika da se okupimo, čujemo, isprobamo recepte novih majstora, čujemo nove priče  i proveselimo se.

Tako bi, ukratko, mogao da glasi i kratak raport sa tradicionalne manifestacije  „Dan Mangulice“ – Sremski Svinjokolj“, održane prošle subote u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica. U duhu starih običaja, okupila je one koji drže do tradicije i one koji se tu nadju da pomognu, pa makar to bilo da se potroši, tek pripremljen, svinjokoljski paprikaš ili povedu tamburaši.

Mi smo imali sreću i zadovoljstvo da nam domaćin na manifestaciji bude terenski istraživač Zasavice, neverovatni zaljubljenik u prirodu , vodič kroz rezervat i njegovo zaštitno lice , neponovljivi Mihajlo-Miša Stanković. Biologija, geologija, paleontologija, birajte temu ili još bolje, poslušajte iskustva i zapažanja ovog posvećenog prirodnjaka i misionara prirodnog poretka. Samo takav , mogao je učestvovati, nositi se sa izazovima i doprineti istraživanjima u nekoliko značajnih ekspedicija. Dabarsko polje, Glamočko i Kupreško polje, prašuma Perućac,.., Zasavica. U Zasavici je 15 godina, od osnivanja i početka rada na istraživanju i očuvanju prirode u ovom zaštićenom rezervatu prirode. Spreman da zaroni u baru, da strpljivo čeka , posmatra, beleži i fotografiše njegove stanovnike,  prihvaćen da im se približi  , Miša je svedok povratka i podrška nastanjivanju mnogih isčezlih vrsta u Zasavici. Dabar, kolonije čaplji, orao belorepan, biljka Aldrovanda,..., samo su deo priče o povratku i opstanku, o čak 48 novootkrivenih biljnih vrsta u Srbiji, o nekontrolisanoj seči šuma i pošumljavanju, o mineralima, fosilima,... Zapažen istraživački rad i bogate zbirke Miše Stankovića, povod su za organizaciju izložbe , koju će mu povodom 30 godina istraživačkog rada , početkom naredne godine upriličiti Pokrajinski Zavod za zaštitu prirode. Kakva posvećenost i istrajnost. 30 godina istraživanja u 42 godine života , ovog, uvek nasmejanog i za akciju raspoloženog vodiča kroz Zasavicu.

I to nije sve. Miša nam je pokazao i novu, još nedovršenu investiciju u Zasavici, koja će obradovati mnoge poklonike prirode. Iza postojećeg „Bircuza kod dabra“, gradi se nova, moderna kuhinja, po najsavremenijim standardima i dve višekrevetne sobe sa kupatilom. Tako će, pored već izgrađenog i modernog auto kampa, Zasavica zaokružiti svoju ponudu i rastućoj kategoriji aktivnih turista omogućiti boravak tokom većeg dela godine , u ovom , po mnogo čemu specifičnom rezervatu prirode.

I , tako.. , od fascinantnih priča iz prirode, koje nas pomalo surovo vraćaju na priču o predatoru i plenu , do atraktivnih sadržaja i mogućnosti kupovine popularnih proizvoda, ova turistička priča , više od događaja i zabave , relaksirane , oslobađa  da zavirimo u škrinje baštine i taštine, prepoznamo bolju ličnu poziciju u ovoj globalističkoj mašineriji i sami sebi postanemo bolji prijatelji.

Oni koji do sada nisu posetili Zasavicu, slikom mogu da prate putokaz i važnije raskrsnice  ,od kružnog toka na Mitrovačkoj Malti ( stiže se isključenjem sa auto puta kod Sremske Mitrovice), do samog rezervata. I nije na odmet ponoviti, ukoliko želite da doživite sve sadržaje rezervata, dolazak u Zasavicu se najavljuje.