genericviagra-online.net

Sremska kafa

 Ako izuzmemo globalne poslovne velesile, banke , IT sector i industriju zabave , bez kojih kao bez jutarnje kafe ne možemo zamisliti ni jedan novi dan, onda su oni važni dodatci, mleko i šećer, zasigurno kultura i turizam, nasušna potreba da začinimo svakodnevicu i dan skrojimo baš po sopstvenoj meri. A ako izuzmemo poneki radni dan, onda je i sam miris jutarnje kafe u Sremu doživljaj. Kao podignuta zastava u kampu izviđača, kafa je znak za okupljanje i nagoveštaj nekog važnog događaja, nekad značajnog datuma ili jubileja, dobre berbe, mladog vina, stiha, priče, žetve, svinjokolja, svetkovine,.. ali uvek svečarske trpeze i još boljeg raspoloženja. U Sremu su gosti najmilija rodbina, ne štedi se tada ni truda ni vremena da se umesi, isecka, natoči, iznese i podeli ta tradicija sa gostima zvanim i onim manje znanim.  Ne štede se tada ni reči, u spomen ili hvalu, tada su reči lekovite i to u Sremu leči.

Možda ste ove zime, kao i mi, propustili neke od važnijih događaja! Uz instant kafu, u pauzi ili između bar dva posla, brže se ipak putuje po netu. Vikendom i o praznicima nešto su bolje veze do Beča, Slovačke i svetskih metropola ali ukoliko, ipak, preferirate ili ostavljate prostor i za neke zanimljive, domaće hepeninge podsetićemo vas šta se zbivalo i šta bi ovog leta mogli da obiđeteu Sremu.

 Sremska Mitrovica je tokom prethodne dve godine, kroz dva projekta, koje je realizovao Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, dobila  preuređen prostor Žitnog trga i ekskluzivno otkriće ranohrišćaanske grobnice iz Sirmiuma. Nov, atraktivan ambijent gradskog trga, sa amfiteatralnim stepeništem, za veliki broj posetilaca, namenjen je kulturnim programima na otvorenom i osim tradicionalnog “Srem folk festa” počastiće vas ove godine sa još po nekom zanimljivom priredbom a izuzetno značajno otkriće iz Sirmiuma ove godine treba da dobije svoju izložbenu poziciju, publikaciju i ponudi nova svedočanstva o snazi verskih ubeđenja stanovnika Sirmiuma iz perioda konstituisanja hrišćanske crkve.

Šid i Galerija slika Sava Šumanović i ove godine nastavljaju seriju predavanja, izložbi i multimedijalnih preplitanja života i stvaralaštva sa savremenicima, našeg  i pariskog Save Šumanovića. Tradicionalno, godina je počela obeležavanjem rođendana Save Šumanovića , 22.januara a nastaviće se tokom godine, nizom zanimljivih postavki , publikacja, gostovanja i druženja,  inspirisanih umetnošću čuvenog sremskog slikara.  Bliže informacije i kalendar događaja pratite na našem sajtu i sajtu Galerije slika Save Šumanović. 

Iako “Svinjokolj mangulice” nekako miriše na dugu i hladnu zimu, koju ćemo nekako pregurati ušuškani uz hranljive i zdrave sremske specijalitete , “Bircuz kod dabra” se i ove zime pokazao kao prostor koji može da ponudi  mnogo više od ugostiteljskog sadržaja.  Ni povelik sneg, oko savindana, ni zavejani putevi nisu bili smetnja da dođemo na Zasavicu povodom odbrane diplomskog rada , sada već diplomiranog biologa Miše Stankovića a odavde je upućen i poziv svim budućim akademcima da za DŽ.,  istim povodom, iskoriste ovaj jedinstven eko ambijent.  Ljubitejima čiste prirode, pecanja, šetnje, istraživanja i druženja sa posvećenim prirodnjacima, od prošle godine na raspolaganju su i dva konforna studija, sa po 4 ležaja, pa vaš povratak prirodi može da se planira na više dana.

Početkom februara, na Sv.Trifuna još jednom smo sa vinogradarima, sa potesa Bena kod Bačinaca učestvovali u tradicionalnom buđenju i osvećenju čokota vinove loze. Na radost vinogradara i gostiju, uz obredni, slavski kolač, koljivo, vino i bogosluženje u novoizgrađenoj crkvi , smeštenoj u sred nepreglednih špalira vinograda, obavljen je zajednički , ceremonijalni deo manifestacvije a družba, družba je potrajala do kasnih večernjih sati, sve dok je trajao i čudesni spoj energije sa bogate trpeze, energije baršunastih vinskih nota i nota iz Jovine harmonike. Događaj za pamćenje ali i za reprizu!

Odlična, fruškogorska vina mogla su početkom marta da se degustiraju i na Danima vina u Rivici. Nekad jednodnevna manifestacija prerasla je u trodnevnu svetkovinu a ukoliko niste stigli da je posetite mnogobrojne vinarije ali i drugi vredni domaćini i proizvođači  mirisnih sremskih đakonija ponudiće vam gostoprinstvo onda kada budete spremni za događaj i kad budete imali dovoljno vremena da sve započnete  uz  jednu, pravu, sremsku kafu. 

                                                                                               Duška Davidović

Više fotografija, sa ovih događaja pogledajte na našoj fb stranici