genericviagra-online.net

Malo statistike i više akcije za srećnu, Novu 2019.

Ispraćamo još jednu poslovnu godinu! Praznici, sumiranja, očekivanja. Trenutak je da predahnemo i napunimo baterije a onda, ako već nismo, izguglamo trendove i statistike i poput broda na pučini, izaberemo kurs koji će nas usmeriti ka željenom cilju. Jednostavno zvuči, jednostavno i funkcioniše kad imate logistiku i tim koji se bavi razvojnom strategijom. Tako rade veliki, pa nije slučajno što Vojvodinu i Srem posećuje sve veći broj turista i to stranih, uglavnom posredstvom velikih turoperatora. A da li smo spremni za taj trend, kako su pozicionirani i gde su šanse naših gazdinstava, preduzetnika i malih preduzeća pokazaće nam zvanična statistika. Da malo začini praznike, otvori temu uz čuvena fruškogorska vina i da putokaz za realno Novu, srećniju i uspešniju godinu.

Sa naše strane, učinićemo sve da sledeća godina bude mnogo uspešnija, kako našim članicama tako i Fondu TKS. I dalje, sada je to 11. godine rada, zalažemo se za regionalni pristup razvoju turizma u Sremu, kroz ulaganje u obrazovanje kadrova, stručnu razmenu, uvođenje najbolje prakse i standarda u poslovanje turističke privrede Srema, kroz očuvanje prirodne i kulturne baštine, kroz organizovanu podršku prihvatu turista koji dolaze u Srem, kroz formiranje integralnih - sremskih turističkih proizvoda koje će prepoznati strani turoperateri i otvoriti koridore organizovanom dolasku turista. Za brendiranje Srema i aktivan sajt klastera, koji već 10 godina imaju svoju stalno rastuću publiku, obezbedili smo i novo osnovno sredstvo –fotoaparat i kameru, da isprati i predstavi sve zanimljivosti i turističke atrakcije Srema.

 Statistika / Ukupan broj noćenja, domaćih i stranih turista, u Srbiji beleži rast od 12,9%, ( periodu januar-septembar 2018 u odnosu na isti period 2017.! Od toga, broj noćenja domaćih turista porastao je za 11,1 % i još uvek predstavlja većinu posetilaca u Srbiji a znatno snažniji rast od 16% beleži se u broju noćenja stranih turista. Trend rasta broja noćenja stranih turista, svake godine je sve izraženiji, što znači da će u narednom periodu strani turisti imati sve veći uticaj na ukupne rezultate turizma Srbije. Poređenja radi, udeo noćenja stranih turista u ukupnom broju noćenja u prva tri kvartala 2008. godine iznosio je 18,8% dok je u istom periodu 2018. godine povećan na 38,0%. I pored toga što su najfrekventnija mesta posećivanja turista: banje, planine i grad Beograd, statistika daje zanimljive podatke, tako da je najveći udeo stranih turista u broju noćenja u: Beogradu, ostalim turističkim mestima i Novom Sadu. Na spisku ostalih turističkih mesta nalazi se Ruma i Sr.Mitrovica a najposećenija mesta u Sremu, sa najvećim brojem noćenja su: Irig (sa Vrdnikom), Ruma i Stara Pazova.

Kad pričamo o zaradama, u periodu I-IX 2018./2017.god. na trećem mestu po rastu zarada (bez poreza i doprinosa) od:6,6% nalaze se upravo zarade u sektoru usluga smeštaja i ishrane . Sa druge strane, u ovom sektoru ostvarene su i najniže zarade , u iznosu od: 31.507 din.. Ako uzmemo u obzir da je najveći rast zaposlenosti u sektoru usluga i izuzmemo velike igrače, prosek pravi mnogo veći broj manjih pružalaca usluga, znači ima mnogo više posla ali su kapaciteti nedovoljno uposleni, cene neadekvatne, dobit mršava a pojedinačne zarade, još uvek realno vrlo male.

I tako,.. kažu, najteže je prvih 10 godina i najteže je uspeti u svojoj sredini, pa je vredno pažnje to što nas je ove godine podržala i Opština Ruma! Od odobrenih sredstava, namenjenih subvencionisanju rada udruženja sa teritorije opštine Ruma, nabavili smo kvalitetnu akcionu kameru, brenda GoPro, na korist članica Fonda, lokalne zajednice i regiona Srem.

Neka vam je srećna i još aktivnija Nova 2019.godina!

                                                                                                             Duška Davidović