genericviagra-online.net

Monah NATURA-e

Živimo u vremenu surogata. Nove tehnologije, internet, globalna i brza razmena informacija značajno nam kreiraju svakodnevni život a divne fotografije iz prirode nadomešćuju nedostatak kontakta i aktivan boravak u njoj. Sve manje je poznajemo i sve manje smo sposobni da joj se prilagodimo. Retko se zapitamo ko to tamo broji, razvrstava i beleži toliki vaskoliki život i promene u prirodi, zna ulogu svake od njih, brine za opstanak mnogih retkih vrsta i šeruje jedinstvene motive koje samo priroda može da podari. A kad se zainteresujemo ili još češće, kad nas priroda natera da je ozbiljnije shvatimo, prisetimo se i potražimo nešto od literature Josipa Pančića, Jovana Cvijića ili možda Mihajla Miše Stankovića.

Upravo u rangu poznatih naučnika istraživača, na otvaranju izložbe “35 godina druženja sa prirodom” predstavljen je rad terenskog istraživača Mihajla-Miše Stankovića. To je bila prilika da se upoznamo sa plodotvornim radom našeg sremca, zaslužnog za otkrivanje mnogih isčezlih vrsta a za Mišu svečani trenutak i trenutak javnog priznanja da za izuzetnu posvećenost prirodi dobije epitet retkog misionara - Monaha NATURA-e.

 Povodom 35 godina istraživačkog rada, na izložbi koja je postavljena u Muzeju Srema u Srem. Mitrovici, Miša je predstavio deo opreme koju je koristio na terenskim istraživanjima, karte, terenski dnevnik, spisak i fotografije lokaliteta na kojima je bio, pronađene predmete, poklone,… Tek, da kroz rad u različitim terenskim istraživačkim ekspedicijama, ekološkim školama, stručnim tribinama,.. doživite posvećenost pretočenu u 160 objavljenih naučnih i stručnih radova i 4 knjige.

Ako ga već niste upoznali i čuli, odlazak na baru “Zasavica” je prilika da vam baš on bude domaćin i upozna vas sa mnogim zanimljivostima ovog rezervata prirode ali i sa mnogim drugim pričama iz biljnog i životinjskog sveta. Ukoliko brzo učite, od Miše ćete naučiti latinski naziv svake od vrsta koju pominje, glavne osobine, značaj, svojstva, jestivost, staništa,.. I mnogo više od toga, naučiće vas kako da posmatrate i doživite prirodu.

Ne tako davno pisali smo o Zasavici i Miši: https://www.sremturizam.org/info/16-vesti/280-srp-%E2%80%9Ezasavica%E2%80%9C-od-za%C5%A1tite-i-o%C4%8Duvanja-prirode-do-turisti%C4%8Dkog-proizvoda.html

I ne zaboravite, još kadgod Tesla je zabeležio i kao putokaz ostavio zapažanje:

“Ako ne znate kako, posmatrajte prirodu, ona će vam dati odgovore i inspiraciju”.

Više fotografijasa izložbe pogledajte na našoj FB stranici

                                                                                                                                Duška Davidović