genericviagra-online.net

Savindan u manastiru Kuveždin

Nestvarno lep i sunčan, prolećni dan krajem januara, obeležio je dan Sv.Save u manastiru Kuveždin i svečano najavio godinu naročitog jubileja - 800. godina samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve. Atmosfera praznična i svečarska. Mir na dar, jutarnja svečana liturgija, jedinstven doživljaj horski gromkog “Uskliknimo s ljubavlju svetitelju Savi,.,.” brojnog sveštenstva i velikog broja gostiju. Bogata trpeza dobrodošlice i prigodni, slavski darovi . Baš kako nas je Sava naučio i zadužio!

Grupa ne tako mala ali odabrana. Poklonici, duhovnici, poštovaoci tradicije, pesnici,.., staro i mlado, turisti i turistički radnici. Organizator putovanja Turističko društvo Zemun, jedno je od retkih udruženja koje okuplja sve generacije i neguje tradiciju obilaska domaćih turističkih destinacija. Najavili su svoj dolazak još s jeseni, odlučni da pod bilo kojim vremenskim uslovima ovaj veliki praznik dožive baš na Fruškoj gori, u Hramu Svetog Save, manastira Kuveždin. Za tu prigodu pripremili su i kazivanje o Sv.Savi Osvećenom, duhovnom uzoru našeg Sv.Save, o tome kako je darivao i pomagao manastire izvan teritorije Srbije i kako mu je pripalo žezlo i ikona Bogorodice trojeručice. 

 Uz podsećanje na Crnjanskog, bilo je tu poezije i rime. A mi, mi smo imali tu čast da im budemo domaćini i priliku da, uz njih, osetimo duh zajedništva koji ih okuplja već, više od 50 godina.

Obišli smo i podsetili se šta sve to čuva i krije, naša, sremska Fruška gora, bili gosti velikog praznika u skoro obnovljenom zdanju manastirskog konaka manastira Kuveždin, videli novi manastir na izvoru Vranjaš, posvećen Sv.Vasiliju Ostroškom, obišli Sremsku Mitrovicu i na kraju, posetili Salon “Srpske knjige” u Rumi i izabrali naslove, kao šlagfort za neko sledeće zanimljivo putovanje.

Bio je to kratak dan za druženje. I Inspirativan . Još od tad, negde iz secanja mi navire i pevušim onu poznatu pesmu Jadranke Stojaković “Putovanja, putovanja, da se mašta, da se sanja. Putovanja, putovanja, da se prima i poklanja..”.

Da li želite i vi neki sličan doživljaj? Javite se i napravićemo izlet po meri vaših interesovanja!

                                                                                                                Fond Turistički klaster Srem

                                                                                                                Duška Davidović