genericviagra-online.net

Fruškom gorom, u ritmu srca

Jesen nas je počastila lepim vremenom a Fruška gora planinskom svežinom u  toplim nijansama smeđe i žute i nepreglednom, šuškavom tepih stazom.  Sve je spremno za prvi sneg ,  zimsku rekreativnu štraftu  i druženje uz tople napitke i zanimljivu trpezu nekog od mnogobrojnih restorana uz put ili pešačku stazu.  

Ljubiteljima prirode , Fruška gora je najdragoceniji ukras ravničarskog Srema. Prostire u pravcu zapad-istok od Slankamena do Iloka , u dužini od 80km a po širini najviše do 15km. Fruška gora je niska planina, najviši vrh je Crveni čot, na 539m n/v ali svima koji joj krenu u pohode izgleda mnogo veća i masivnija, zbog ravnice koja je okružuje.  U nižim predelima Fruške gore, ispod 300m preovladavaju mirisni pašnjaci, vinogradi i voćnjaci a u višim gusta šuma. Sa severne strane je omeđena Dunavom a sa južne strane plodnom ravnicom.  

Još 1960 godine, zbog izuzetnih prirodnih odlika i kulturno istorijskih vrednosti , Fruška gora je proglašena za nacionalni park, kao svojevrsna riznica zapisa o istoriji prirode i muzej na otvorenom .

 Izuzetno bogata vodom, ispresecana je brojnim potocima i izvorima pitke vode, sa velikim brojem jezera i predstavlja  pravu oazu rekreativcima i ribolovcima. Bogatstvo prirode, povoljan geografski položaj i izuzetne klimatske odlike učinili su je jednom od najznačajnih turističkih predela Srbije.  Posebnu pažnju privlače brojna izletišta, kulturno istorijski spomenici i čuveni fruškogorski manastiri . Vekovima stecište duhovnog života Srba, fruškogorski manastiri su bili centar srpske pismenosti, kniževnog stvaralaštva i umetnosti . Kao takvi, danas su to objekti  autentičnog graditeljstva i spomenici kulture od posebnog značaja,  koji privlače pažnju kako vernika i hodočasnika,  tako i poštovaoca kulture i umetnosti.

Atraktivna u svim godišnjim dobima , podjednako je posećena leti i zimi, pa ukoliko rešite da neki od narednih vikenda provedete u bliskoj vezi sa prirodom,  za zimsku šetnju  preporučujemo polazak sa raskrsnice Iriški Venac.  Sa tog mesta kreću dve staze zdravlja,  grebenom Fruške gore, jedna prema Zmajevcu a druga prema TV tornju. Markirana srca vodiće vas šumskom stazom, duž glavnog puta.  Tempo  podesite ritmu  vašeg srca a osveženje i okrepljenje potražite u Restoranu Arena na  Iriškom Vencu. Nalazi se na livadi iznad raskrsnice, preko puta Informativnog centra Nacionalnog parka. Osim zanimljivog ambijenta i ljubaznog osoblja, u Restoranu Areni  će vam prijati i specijalizovana kuhinja na bazi fruškogorskih pečurki  i drugih đakonija a  tu možete potražiti i novu Turističku kartu Srema.

Pažljivo birajte ali ne propustite vikend u Sremu!

Za dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte! 

Više fotografija potražite na našoj Facebook stranici

                                                                                                                                Fond Turistički klaster Srem

                                                                                                                                Duška Davidović