genericviagra-online.net

20 godina ljubavi i zaštite - Bajkovite slike Zasavice – Dan mangulice

koverat sa markicom sajt

 

Ove godine, na 20.godišnjicu ljubavi i zaštite , retki stanovnici Zasavice, dobili su svoju poštansku marku, vredni domaćini i njihovi gosti bogato opremljenu Fotomonografiju Zasavice a hedonisti priliku da uživaju u darovima prirode i nadahnuću vizionara i umetnika, koji su svoju bajku baš ovde pronašli. “Bajka postoji, možete u nju ući, iz nje izaći, kad poželite ponovo joj se vratiti, u njoj živeti, nešto poželeti, možete joj dati deo lepote svog bića i duše. Ova bajka ima i svoju adresu, možete je lako pronaći…“, iz pera  Nedeljka Terzića  - Fotomonografija Zasavice.

Za kompletan doživljaj Srema, jedno od retkih mesta koje je na najlepši način demonstrira jedinstvo prirode i čoveka i njihovu neraskidivu vezu, svakako je Specijalni rezervat prirode Zasavica, čijim prostorom dominira rečni biotop, koga čini rečica Zasavica i pritoka Batar u ukupnoj dužini od 33,1km. 

Živopisna smena šuma, vlažnih livada, širokih obala i same vode, bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta, tradicionalan način života na reci oslikan kroz folklor i svakodnevni život, istorijsko nasledje koje seže u pradavna vremena, pruža posetiocima tokom cele godine posve retke, privlačne i neponovljive turističke sadržaje.  Taj jedinstveni  prirodni ambijent, površine 1825 ha, od koga je 675 ha, u prvoj kategoriji zaštite,  ravnopravno dele retko očuvane biljne i životinjske vrste, krda atohtonih rasa životinja, farma magaraca, primerci iz zoo vrta,... Već 20 godina, pod budnim okom istraživača, prirodnjaka i aktivista u zaštiti biodiverziteta, od onih zaposlenih u rezervatu do predstavnika međunarodnih istraživačkih organizacija, u Zasavici je registrovano 90 novih vrsta flore i faune za Srbiju i 7 vrsta novih za Balkan a njihovom zaslugom su opstale ili u Zasavicu vraćene nestale  vrste u Srbiji ( dabar - Castor fiber) a nekima je Zasavica jedino stanište u Srbiji ( aldrovanda - Aldrovanda vesiculosa).

Posetioci su podjednako dobrodošli u Zasavicu, kao istraživači ili kao turisti a na raspolaganju su im Vizitoski centar, restoran “Kod Dabra”, etno kuća, vožnja brodom “Umbra” , čamci za pecanje i individualno razgledanje rezervata ili šetnja rezervatom. Za duži boravak mogućnosti  su smeštaj u savremenom auto-kampu, šatorima ili sobama za pecaroše uz korišćenje centralnog sanitarnog čvora , sa tuševima. Specijaliteti iz Zasavice su nadaleko poznati, pogotovo oni od mangulice i magarca, pa ne čudi da se mnogi  zapute u Zasavicu samo zbog zdravog I kvalitetnog zalogaja ili specijalnih proizvoda koje samo ovde prave . Ipak, većinu poseta čine zaljubljenici u prirodu, pecaroši i poklonici prirodnog poretka. 

Mogućnosti boravka su različite, od edukativnih programa za đake i studente , istraživačkih i radnih kampova, foto-safarija, prirodnjačkih šetnji rezervatom i posmatranja ptica, do realizacije poslovnih susreta, seminara, konferencija, tim bildinga i manifestacija. Ona najposećenija, najveselija i “najmasnija” je “Dan mangulice” i ove godine se održava u subotu 25.Novembra 2017.

A ovo je prilika da vas pozovemo da dođete!  Kao i do sada, manifestacija i druženje kreće od ranih jutarnjih sati.  

Dobrodošli!

                                                                                                                   Duška Davidović