genericviagra-online.net

Srećna Nova , TURISTIČKA 2017. Godina

 Na početku smo još jednog nove, kalendarske godine i nove turističke sezone. Obeležili su je tradicionalno praznovanje, od Sv.Nikole do Sv.Save i kineske nove godine, ledolomci na Dunavu, zastoji na granicama izazvani migrantskom krizom, Tramp,.. i neverovatan broj stranih turista koji je posetio Srbiju.  I dok sumiramo uloženi trud i okolnosti koje su nam ovom prilikom išle na ruku, već na početku turističke sezone, domaći turizam je dobio vetar u leđa a turistički radnici satisfakciju da možemo biti turistička sila u kojoj se ulaganje, znanje i istrajnost isplate.

Naravno, reč je o velikih zimskim turističkim centrima i velikim gradovima, sa izuzetno razvijenom turističkom infrastrukturom, značajnim kapacitetom za smeštaj, raznovrsnom i bogatom turističkom ponudom. Dobitna kombinacija ipak nije slučajan dobitak, na igrama na sreću. Integrisana turistička ponuda na nivou regije ili grada, postojanje krovne organizacije za brendiranje destinacije i nacionalne, za podršku onima koji imaju kapacitet za prihvat turista, ovog puta su zabeležili rezultat za pamćenje i pohvalu. Da li će, ove sezone, svoju šansu dočekati i oni drugi, iz ostatka Srbije, sa lošom putnom infrastrukturom i mnoštvom devastiranih ili lošom privatizacijom onesposobljenih i zatvorenih turističkih objekata ostaje da vidimo.

I pored značajnih kapaciteta u okviru traženih programa: eko, etno, seoskog , adrenalinskog, kulturnog, turizma kroz muzičke, sportske, etno i druge zanimljive događaje,…i zavidnog broja stranih turista, koji je prošlih godina preferirao upravo ove sadržaje , ostaje da sačekamo mere zvanične politike koji će na planu podsticaja ravnomernog regionalnog razvoja ovim programima dati legitimitet. Generalno, niko nije kriv, godine planske privrede su učinile svoje a plansku neefikasnost je zamenila globalno jačanje administrativnih centara i plansko kreiranje turističkih destinacija. Na nivou slučaja i statističke greške, ostaje tu, ponešto, prostora za lokalnu preduzimljivost ali isključivo u okviru institucija,  pa ukoliko se bavite turizmom ostaje optimizam da će globalna politika, ne daj Bože civilno društvo iz te oblasti ili, možda, Tramp tu ipak dati završnu reč.

Da sve nije kukanje, pokazuju mnogi turistički klasteri i poneke organizacije koje se neprimereno svojoj snazi bore da lokalni turistički programi dobiju punu afirmaciju a region status brenda. Uz podršku klasterima u Vojvodini, nešto je ipak uspelo da se uradi. Inače, rasorak struke i politike je ogroman, pogotovo u turizmu i pogotovo na lokalu. . Nedostatak vizije i projektno finansiranje, uz odsustvo stategija, kompetencija i transparentnosti u njegovoj realizaciji, jedino podstiču korupciju i “pozajmicu” ideja, koje jedino krase planove uspešnih lokalnih političkih elita.  Štetu, kao građani, trpimo svi.

I da sve ne ostane samo puko kritizerstvo i uzalud potrošena elektronska slova , papir koristimo samo kad konkurišemo za neki projekat, dužni smo i da ponudimo rešenje, pa neka javna rasprava i izbori pokažu svu moć demokratije i uloge civilnog društva. Možda je rešenje u jednoj desničarskoj turističkoj inicijativi koja će poput drugih oblasti ekonomije rešenje tražiti u održivim domaćim programima, baziranim na domaćim resursima i radnoj snazi, uz održiv razvoj ekologije i poljoprivrede. Sve do tada, žal za propuštenim biće srazmeran količini nefunkcionalnih novoizgrađenih opštinskih bazena i zapuštenih turističkih objekata i prostornih celina a meriće se milijardama protraćenih evra i hiljadama nikad otvorenih radnih mesta.

Mi, u Sremu, smo ipak rešili da neke stvari držimo dalje od mrtve tačke. Za sad, to su pojedinačni turistički programi, koji već odavno beleže porast poseta stranih turista. Uskoro će ih biti mnogo više. Do tada, rešenje je izgradnja jednog zida, multimedijalnog. Da budimo iz dremeža a da ne smetamo. 

                                                                                                            

                                                                                                                                                           Duška Davidović