genericviagra-online.net

Regionalna saradnja – Sremski turistički klaster i Pinkum VG

Srebrno jezero, 12.-13.Novembra 2016.

Već dugo slušamo priču da nam je turizam razvojna šansa.  Uveravanja stižu podjednako iz akademskih krugova i zvanične politike a iskustvo razvijenih i izbrendiranih domaćih destinacija kao i onih manje poznatih već  se  pretočilo u statistiku, koja ohrabruje i poziva na akciju.

Nije neočekivano. Značajno ulaganja države u infrastrukturu velikih gradova i velikih turističkih centara i značajna sredstva uložena u brendiranje istih,  rezultirala su porastom  turističkog prometa u 2016.god.. U apsolutnim iznosima najveći broj poseta i broj noćenja beleže upravo te destinacije. Međutim, zanimljiv je podatak da najveći porast turističkog prometa , sa znatno većim učešćem stranih turista, beleže “ostala mesta”. Reklo bi se neotkrivena mesta, u stvari to su ona mesta koja još nisu obeležena na turističkoj mapi i nisu još prepoznata kao razvojna šansa domaćeg turizma!

Kako god ih nazvali, “ostala mesta” su različiti i zanimljivi turistički sadržaji kulture i specijalnih interesa, locirani u okruženju mesta sa izuzetnim prirodnim odlikama, uglavnom, izvan većih turističkih mesta. Interes za njihovo pokretanje i osnivanje prepoznala su seoska porodična domaćinstva, različita sportska udruženja i pojedinci.  Teritorijalno razuđeni, ovi mali ali turistički atraktivni biznisi izuzetan su potencijal za formiranje i razvoj regionalnog turističkog proizvoda. U poslednje vreme, sve više pominjan i na spisku pririteta  Ministarstva turizma, regionalni turistički proizvod je zacrtan kao  jedan od razvojnih šansi domaćeg turizma.  Bez obzira kako posmatrali  region, unutar zemlje ili šire, regionalni turistički proizvod predstavlja lanac vrednosti podjednako atraktivnih turističkih sadržaja  na određenoj destinaciji, u kome svoje mesto treba da nađu i ovi jedinstveni turistički sadržaji “ostalih mesta”. U očekivanju stimulativnijih  mera podrške njihovom razvoju i tržišnom pozicioniranju, koje bi pokrenule ovu značajnu kariku razvoja receptivnog turizma, sredstva za podršku njihovom formiranju i brendiranju jednim delom su usmerena na civilni sektor , koji već godinama čini napore da poveže i umreži subjekte turističke privrede, da brendira region i da se međusobno poveže .

Upravo, aktivnost na razvoju regionalnog turističkog proizvoda povezala je dve, već prepoznatljive organizacije, Ekološko udruženje Pinkum Veliko Gradište i Fond Turistički klaster Srem Ruma a aktuelni projekat “Pinkuma VG” “„Edukacija zaposlenih u turističkoj privredi i formiranje međunarodnog medija centra za turističku saradnju” bio je povod  za razmenu iskustva i uspostavljanje šire saradnje.

U okviru četvrte radionice istog projekta, održane na Srebrnom jezeru 12.-13.Novebra, održane su četiri prezentacije-radionice: Digitalni marketing i društvene mreže - Sandra Vlatković,  Turistička organizacija Srbije; Marketing i medija plan - Svetlana Zrilić, RTS i Komunikacija sa medijima – Dragan Stojanović, RTS. Četvrtu prezentaciju, iz ugla turističkog klastera, je realizovala Duška Davidović, direktorica Fonda Turistički klaster Srem. Na temu “ Turistički klaster i razvoj receptivnog turizma – šanse i izazovi” , učesnicima je predstavljen potencijal poslovnog povezivanja u turizmu, po modelu klastera, istaknute su ključne koristi ali i ograničenja i izazovi sa kojima se domaći klasteri  danas susreću. Iz upravo završenog projekta sremskog turističkog klastera ““Vojvodina i Srem – atraktivna turistička destinacija”, predstavljen je i jedan sremski “TV Izlet”.

Iskustva su bila obostrano korisna. Na primeru klastera najviše nedoumica i pitanja izazvalo je nerazumevanje slabe karike na relaciji komunikacije i saradnje klastera I lokalnog, javnog sektora, na prostoru regiona Srem, zaduženog za turizam. Sa druge strane, organizacija domaćin je na najbolji način demonstrirala tu saradnju, okupivši predstavnike svih turističkih organizacija gradova na prostoru Braničevskog i Borskog okruga ali bez značajnog predstavnika privrede. Obzirom na ambiziozne planove obe organizacije , očigledno je da postignuća u receptivnom turizmu, ipak, treba tražiti u čvršćoj saradnji  civilnog i javnog sektora. Do tada, i jednim i drugima, za rezultat na formiranju i brendiranju regionalnog turističkog proizvoda biće potrebno mnogo više novih veština i ulaganja, da dostignu, samo, početnu tržišnu poziciju razvijenih domaćih turističkih destinacija.

 

                                                                                                                Fond Turistički klaster Srem