genericviagra-online.net

FEDORA, KOLEGINICA ZA 10

Na Departmanu za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakuleta u Novom Sadu studenti uče dosta raznolikih predmeta; od uvoda u programiranje do mašinskog učenja, svi kursevi su koncipirani tako da naši studenti nauče da misle i rešavaju programerske probleme sa kojima se sreću. Tempo je brz, broj studenata je velik, pa je veoma važno da nema praznog hoda i gubljenja vremena.

Do sada, problem raznolikog softvera i kurseva rešavan je virtualizacijom - postavljene su virtualne mašine za svaki predmet u kojima su studenti učili i vežbali. Nažalost, ispostavilo se da ovakav pristup ipak nije dobar. Iako novi i veoma visokih performansi, računari su, uz angažovanje virtuelnih mašina, radili sporo, te je bilo neophodno ceo sistem ubrzati i omogućiti studentima da lakši i brži rad.

Fedora je distribucija Linux operativnog sistema koja se fokusira na razvoj softvera. Skoro sav softver koji se inače koristio na vežbama mogao se veoma lako instalirati na ovom operativnom sistemu. Na taj način eliminisana je potreba za virtuelnim mašinama i dodatnim komplikacijama.

Takođe, Fedora se fokusira na stalno istraživanje i unapređivanje softvera, tako da uvek može pronaći najnoviji softver kao i najnoviju verzija Linux operativnog sistema.

Fedora Linux je takođe potpuno besplatna i naši studenti mogu da je koriste čak i po završetku studija - besplatno. Na računarima je napravljeno više korisničkih naloga za različite predmete kako bi studentima bilo lakše da brže pronađu alate koji su im potrebni

Naše iskustvo sa Fedora operativnim sistemom je veoma pozitivno i sa zadovoljstvom ga preporučujemo i ostalim obrazovnim ustanovama.