genericviagra-online.net

Pazi, snima se!

Turizam, tako omiljena tema kod svih uzrasta, pogotovo leti. More, banje, planine, izletišta...Gde smo bili, šta smo videli, koliko potrošili! I dok prosečan sremac razmišlja gde će da provede leto , grupa preduzimljivih predstavnika sremske turističke privrede okupljenih u Fondu Turistički klaster Srem, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu,  radi na razvoju Srema kao turističke destinacije. Posao koji je usmeren podjednako na pružaoce usluga u turizmu , na medije, organizatore putovanja , marketinške i turističke agencije.

I dok većina potencijalnih učesnika u turističkom prometu Srema, ne navikne na ideju da je i turizam nešto od čeka može normalno da se živeti, pozivamo sve zainteresovane da se uključe u projekat , pozicioniraju svoje proizvode i usluge u turistički proizvod Srema , u aktivnostima klastera pronađu šansu za ličnu afirmaciju ili iskoriste  kapacitet klastera za unapređenje sopstvenog posla.

Nauka je rekla svoje: Klasteri su strateški instrumenti razvoja privrede i kao takvi imaju značajnu ulogu u sveukupnom razvoju regiona. Klasteri imaju snažan razvojni potencijal koji se može iskoristiti u više pravaca: razvoj inovativnosti i preduzetništva, unapređenje konkurentnosti preduzeća, razvoj novih proizvoda i izlazak na globalna tržišta, otvaranje novih radnih mesta, uspostavljanje efektivnih i efikasnih struktura, snižavanje troškova poslovanja, zajednički naučno-istraživački projekti, razvoj partnerstva privatnog i javnog sektora, razvoj ljudskih resursa,...  ( dr.Slobodan Morača –Fakultet tehničkih nauka ). Iz istog izvora je i konstatacija da „klasteri kod nas još nisu prepoznati kao značajni činioci privrednog razvoja. I dalje se malo zna o klasterima a organi uprave, javna preduzeća, banke, razvojne institucije i td. nisu dovoljno razvili mehanizme prepoznavanja i podrške radu klastera“.

Tako je bilo na početku. Sad već drugu godinu, za redom, Pokrajinski sekretarijat za privredu subvencioniše rad inovativnih klastera u Vojvodini. Kroz tu poziciju realizuje se projekat „Srem, Srem, Srem,... a Fond Turistički klaster Srem i sremski turizam dobijaju svoju razvojnu šansu.

Nije lako ali je kreativno! Treba uložiti i treba se izboriti. Treba prepoznati strateške partnere i istrajati. Ima puno mogućnosti i posla za kvalifikovane i vredne.

U pravcu razvoja turističkog proizvoda Srema i razvoja brenda „Srem“ , Fond Turistički klaster Srem je

u 2012.godini izdao novu Turističku mapu Srema – Informativni vodič kroz Srem br.2 , postavio internet prezentaciju namenjenu sremskom turizmu - na adresi: sremturizam.org , uzeo učešće u realizaciji istraživanja o sremskoj gastronomiji i pripremio programe izleta do sremskih odredišta . Do kraja godine planiramo da proširimo članstvo, unapredimo međusobnu saradnju i sremskom turizmu damo nov kvalitet  kroz permanentnu edukaciju, pripremu novih projekata i rad promotivnih  timova sa kojima ćemo predstaviti Srem u većim gradovima Srbije i u inostranstvu.

Ambiciozno ali ne i neostvarivo. Uz pouzdane i kvalifikovane partnere i saradnike, nove smeštajne kapacitete visoke kategorije,  Srem ima sve predispozicije da plasira svoje raznovrsne turističe potencijale i razvije specifične oblike turizma. 

 Do tada, ako primetite autobus radoznalih novinara i turističkih poslenika ili budete u prilici da sa njima razgovarate, nasmešite se, mahnite ili se jednostavno priključite! Možda će taj kadar biti slika za naslov koji će obećava Srem a nama, koji u tome učestvujemo, podstreh za istrajnost i sećanje na neke nove početke i neke nove pobede.