genericviagra-online.net

Vikend hodočašća u Vrdniku : 28.-31.Jul 2016.

Vikend hodočašća u Vrdniku : 28.-31.Jul 2016.Proleće i leto 2016. u Sremu,  biće obeleženo i upamćeno po jednom posebnom hodočašću. U čast obeležavanja tri značajna datuma iz života sremske despotske, ktitorske i monaške porodice Branković, kovot sa moštima Svete Majke Angeline Branković, prvi put nakon 500 godina iznet je iz manastira Krušedol, na svečanom pohodu do sremskih hramova.

Povod za hodočašće je 530 godina od dolaska Brankovića u Srem, pet vekova od smrti Svetog vladike Maksima i 300 godina od spaljivanja moštiju Svetih Brankovića.

Uz poklon moštima čuvene svetiteljke iz Srema, svečanu liturgiju , čitanje akatista Majki Angelini, predavanja i filmove o porodici sremskih Brankovića, promocije i druge kulturno sadržaje, ovo hodočašće je svojevrsno podsećanje na postojanje i ulogu porodice Branković na očuvanju kulturnog identiteta i opstanka na ovim prostorima,  povod za okupljanje , prilika za susret i poziv na zajedništvo.

Od 20. marta, kada su iznešene iz manastira Krušedol,  pa do 11. Avgusta kad će biti vraćene u manastir (12. Avgust je dan upokojenja Majke Angeline i manastirska slava manastira Krušedol) mošti Majke Angeline će boraviti u svim hramovima i manastirima Srema.

Prošle nedelje su boravile u Rumi a sledećeg vikenda , planiran je njihov boravak  u Vrdniku. Počev od četvrtka kad se priprema njihov svečani doček u seoskoj crkvi u Vrdniku i nakon toga , od petka do nedelje, koliko će mošti Majke Angeline boraviti u manastiru Ravanica , biće to prilika da vidite I  priključite se ovom nesvakidašnjem događaju!

Ukoliko Vas put ovih dana vodi u Srem ili, tek, planirate da provedete jedan poseban dan , predlažemo da za vikend posetite Vrdnik. U prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa sremskog, g. Vasilija , velikog broj crkvenih velikodostojnika, sveštenstva, vernika i posetilaca, služiće se svečana liturgija a predviđen je i bogat kulturno umetnički program .

Slikom Vas vodimo na hodočašće, koje se prošle nedelje odvijalo u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Rumi. Nakon svečanog dočeka moštiju Svete majke Angeline, u hramu je služen Akatist Svetoj prepodobnoj Angelini kojim je načelstvovao protojerej Sreten Lazarević, arhijerejski namesnik rumski, uz sasluženje mnogobrojnog sveštenstva arhijerejskog namesništva rumskog. Usledila je prigodna i poučna beseda , u slavu Božiju i čast prisutnih moštiju Svete majke Angeline , Brankovića i svih naših predaka, kojom se protojerej Sreten Lazarević obratio prusutnima a potom pozvao sve prisutne na posluženje i na predavanje o Svetim Brankovićima. U nastavku svečanog programa, od 20h , predavanje o porodici Branković je održala Branislava Konjević, istoričar i direktor Gimnazije “Stevan Puzić” iz Rume.

 

Više fotografija možete pogledati na našoj Fb stranici.

                                                                                                                    Fond Turistički klaster Srem