genericviagra-online.net

5. Olimpijada u Lipovači - U slici i reči

Konačno, stigao je raspust , sezona odmora i malo predaha za sve. Nekoga je odveo kod rođaka na selo, nekog na planinu ili more a one najmlađe i naklonjene prirodi, one odvažne i pomalo skone avanturi, na 5. Olimpijadu u zaboravljenim dečijim igrama , koja se prošlog vikenda održala u izletištu Lipovača , kod Šida. Ove godine Olimpijada je okupila 10 takmičarskih ekipa iz Novog Sada, Sremskih Karlovaca, Sota i Šida , kao i grupu dece ometene u razvoju ispred udruženja “Otvoreno srce”.

U želji da upoznamo tu zanimljivu družinu, da vidimo koga okupljaju, kako im uspeva da čak dve noći , u sred šume, prespavaju u šatoru, ručamo sa njima pasulj iz kazana i delić radosti, druženja i izazova podelimo sa vama, krenuli smo put Šida. Sa aparatom i kamerom, da nešto ne promakne.

Po zapovesti i pod budnim okom starešine, Tileta-Tihomira Ranisavljevića i članova Odreda izviđača “Lazar Bibić” iz Šida, 5. Olimpijada je startovala u petak. Dan je bio namenjen seminaru “Jednostavno, izviđaštvo” a  večernji sati, do 00h , predviđeni za prihvat ekipa i učesnika Olimpijade. Već prekaljeni tim entuzijasta, okupljen oko pokreta šidskih izviđača , potrudio se i uspeo da tri dana održi pažnju i raspoloženje učesnika i gostiju.

U tome su im pomogli predstavnici Opštine Šid, Crvenog krsta, Hitne pomoći, Airsofta, Udruženja žena Sot, samostalni umetnici  i naravno, Fond Turistički klaster Srem. Dolazak uvaženih gostiju , iz Ambasade Rusije, biznismena iz Irana ,..i zajednički planovi na uređenju prostora za razvoj aktivnih oblika turizma, samo je potvrdio značaj ovakvih događaja i dalo podstreha naporima da se ista manifestacija unapredi i razvije.

Da je izviđaštvo u usponu i da doživljava svoju reafirmaciju, pokazao je veliki broj polaznika seminara, mladih nastavnika, koji su pokazali interesovanje da šire misiju i članstvo, ove korisne, nekad izuzetno masovne organizacije. Korisne za članstvo i korisne za zajednicu. I po svojim aktivnostima, vrlo bliske novim sportovima i sve popularnijim programima aktivnog turizma. Izviđači bi svoje ciljeve opisali kao zabavu sa svrhom, životnu avanturu, način života, duh zajedništva,  stvaranje boljeg sveta,… (iz Izviđačkog biltena - Djordje Milić ). Bliskost ciljeva I mogućnosti za razvoj programa aktivnog boravka u prirodi, u Sremu ,  je bio povod da sa izviđačima iz Šida uspostavimo saradnju a 5. Olimpijada idealna prilika da sagledamo potencijale i trasiramo put do nekih novih izviđačko-turističkih programa. Dok ne budemo u prilici i da ih predstavimo, slikom prenosimo utiske sa ovog zanimljivog sportskog događaja, od podizanja olimpijske zastave do logorske vatre.

Ukoliko nije bilo prilike za ovakvo iskustvo, eto povoda za akciju i predloga za zdravije i maštovitije slobodno vreme. Mi ćemo se angažovati da isti i slični programi dobiju punu afirmaciju i pružiti priliku da ih doživite kao turisti.

                                                                                                                                Fond Turistički klaster Srem

                                                                                                                                                      Duška Davidović