genericviagra-online.net

Sedam godina rada Fonda Turistički klaster Srem - Novi projekat klastera

       U prisustvu osnivača, novih suosnivača i gostiju,  31. Marta 2016. u “Tošinoj kući” Jarak , održana  je VII redovna sednica Odbora osnivača Fonda Turistički klaster Srem.  Majski dan u Martu opravdao je odlaganje planirane zimske sednice i  pružio priliku da u atraktivnom ambijentu etno kuće svi predviđeni sadržaji  dobiju punu afirmaciju .

Kao i svake godine do sada , godišnja Skupština je mesto susreta i prijema novih suosnivača , mesto izveštavanja, dogovora , planova, edukacija i prezentacija.  Nakon izlaganja direktora Fonda o rezultatima poslovanja za prethodnu godine i  aktivnog učešća članica , Odbor osnivača je usvojio Izveštaj o radu, izvod iz Završnog računa za 2015.godinu. i utvrdio predlog plana funkcionisanja organizacije u narednom periodu. Obzirom da je okosnica rada kancelarije projektni menadžment , projektne aktivnosti su obeležile početak i ove poslovne godine a skupu je predstavljen aktuelni projekat klastera . “Vojvodina i Srem atraktivna turistička destinacija” naziv je novog projekta podržanog od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, kroz poziv za inovativne klastere u Vojvodini a to znači realizaciju nove promotivne kampanje sremskog klastera , ovog puta u vidu TV serija “Izleti”.

 I.., tako, kad krene novi projekat, poput lančane reakcije kreću nove ideje,  partnerstva , projekti.  Tako je i ova sednica bila prilika da podelimo iskustvo i razmotrimo mogućnosti saradnje sa kolegama i gostima Skupštine, Milanom Šolajom, direktorom Vojvodina ICT klastera, Draganom Simićem, direktorom Turističkog klastera Radanskog područja i Vladanom Stevanovićem, predstavnikom JISA, koji je skupu predstavio  on-line obuku informatičke pismenosti po evropski priznatom ECDL standardu. Pogodnost da uz pomoć ovog modela učenja , na daljinu, samostalno usavrše znanja iz informatike, na svom računaru i u vremenu koje njima odgovara, dobilo je i nekoliko  učesnika našeg skupa kojima su uručeni poklon vaučeri za on-line obuku.

Godišnja Skupština je , uvek, prilika i da ozvaničimo prijem novih članica. Ove godine , lista osnivača i suosnivača Fonda Turistički klaster Srem je proširena i verifikovano članstvo : Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, Specijalne bolnice „Dr.Borivoje Gnjatić“ Stari Slankamen, Knjigovodstvene agencije „Tijana“ Ruma, „Tošine kuće“ Jarak i tri člana individualno: Snežana Trtica-Graovac, Mijatović Milan i Milica Mijailović.

Ipak, posebnu pažnju prisutnih izazvale su najavljene radionice i prezentacije, sa kojima je započeta realizacija projektnih aktivnosti.  Za “Tošinu kuću” nismo morali trošiti isuviše reči, osim da predstavimo domaćina, Budimira Petrovića i prepustimo se gostoprimstvu ovog seoskog turističkog  domaćinstva sa zavidnim iskustvom u prihvatu, pre svega stranih turista. Domaći ambijent i domaća kuhinja bili su razlog više da najavljena radionica “Potrebe i mogućnosti za uvođenje standarda u poslovanje” dobije još više na aktuelnosti i skrene pažnja na potrebu uvođenja standarda kojima se postiže viši nivo bezbednosti namirnica a pripremanje hrane uskladi sa procedurama namenjenih prihvatu zahtevnih stranaca. Uz prezentaciju standarda: HACCP-a, ISO 1401, ISO 9001, ISO 2701,.., kome su namenjeni, preporuku za redosled  izbora kod njihove inplementacije , kao i  ušteda koje se mogu postići prilikom njihovog uvođenja , radionicu o standardima je realizovao Dušan Banićević , iz Con Data- Agencije za konsalting I inplementaciju standarda, inače članice sremskog klastera.

I to nije sve. Aktuelni projekat je pokrenuo rad projektnog tima na pripremi projekata a već za ovu priliku učesnicima je predstavljen  jedan od njih. Pod radnim nazivom „Urbani-etno“ učesnicima skupa je predstavljena nulta kolekcija odevnih predmeta-suvenira, koja je od Maja meseca u ponudi stranim turistima. Tema na pretek, negde smo morali da stavimo tačku. Na revijalni deo i druženje, zarez i tri tačke stavio je tim muzičke radionice Budimira Petrovića.

 

                                                                                                                                Fond Turistički klaster Srem

                                     Duška Davidović