genericviagra-online.net

Sremski Karlovci

Sremski Karlovci su centar duhovnog i kulturnog života Srba izmedju 18. i 19. veka. Na taj period podseća skoro sve što se može videti u ovom gradiću-muzeju. Kažu da je najprivlačniji u junu kada hiljade lipa procveta ili u oktobru kada  na stotinama hektara vinograda rodi groždje od koga se prave čuvena vina koja se piju čak i u Americi. Na evropskim dvorovima odvajkada se pio čuveni „bermet“ koji je razrešavao sva sporna pitanja sa bečkim dvorom. Danas u Beču postoji zaštićeno ime vina-ružice pod nazivom „Karlovački tovajn“.

Leži na krajnjem severoistoku Srema, na obroncima Fruške gore i na obali Dunava. Najstariji pisani dokument o Karlovcima, datira iz 1308. godine.

Ovde je istorija sačuvana u fasadama i posebnom uzvišenom atmosferom.

Ovaj barokni grad će vas opčiniti ljupkošću svojih ulica, fasada, trgova, mnogobrojnih kafića, ljubaznošću gradjana, mirisima cvetova, ukusima vina, darovima prirode, Dunavom i naravno tamburašima. Svojim izgledom i značajem impresioniraće svakog posetioca zdanja Prve srpske gimnazije, Magistrata, Patrijaršije, Saborne crkve, Katoličke crkve, Donje i Gornje crkve, Kapele mira, palate Stefaneum i čuvena česma Četiri Lava u koju mladenci ubacuju novčić za sreću, a predivne priče će vam ispričati vodiči koji svakodnevno krstare gradom sa mnoštvom turista.

Pre nekoliko godina, Turistička organizacija je organizovala zanimljiv način prezentacije grada. Turistički vodiči i glumci su dočaravali turistima atmosferu u gradu u 19-om veku kroz kostim, govor, muziku i igru, promovišući tradicionalne vrednosti. Najinteresantnije je bilo sesti u školske klupe i odslušati predavanje „profesora“ iz 19. veka. Sve je bilo zanimljivo dok „profa“ nije počeo da ispituje. Bilo je onih koji su pobegli sa časa, onih koji nisu znali ništa, ali i onih koji su znali sve. Interesantno iskustvo, ali i veoma dopadljiv način prezentacije.   

Pored obilaska grada, moguće je uživati i u obližnjim izletištima. Na samo 4 kilometra od grada je Stražilovo na kome je sahranjen pesnik Branko Radičević inače učenik Karlovačke gimnazije koji je Karlovce zauvek obeležio u svojoj poeziji.

Mnogobrojne manifestacije privlače turiste tokom cele godine, a od proleća do jeseni put Karlovaca se može uputiti i vozom „Romantika“. Ovde se pre svega uživa u vinu u nekom od dvadesetak vinskih podruma. Najatraktivniji je svakako „bermet“ koga posebno obožavaju dame. Pažnja, dame! Brzo hvata!

Lepota grada i njegova istorija, vino, riblji specijaliteti, reka Dunav i romantične večeri uz tamburaše, dovoljan su razlog da se u Karlovce stalno vraća.

Autor: Dragica Bajić