genericviagra-online.net

Rumski vašar - Šoping mol na otvorenom

Rumski vašar

Obeležen je još jedan praznik rada. Nekom je prošao angažovano , nekom na putovanju ili izletu a nekom i radno i paradno. Nećemo se podsećati radničkog pokreta i razloga za praznovanje . Vremena su drugačija i sve to će, uskoro biti mnogo zanimljivije kao deo svetske kulturne baštine . Zato , slava turizmu, šoping molovima i dobrom raspoloženju!

Vodimo Vas na Rumski vašar, najveći i najstariji domaći šoping mol , na otvorenom.

Drugačiji je Rumski vašar od ovih savremenih , u evropskim gradovima i turističkim metropolama ali   ukoliko, ipak, nešto tamo ne uspete da pronađete, preporučujemo da obavezno posetite vašar u Rumi. Posebno je snabdeven za potrebe sela i poljoprivrede, pa ukoliko planirate neku odstupnicu i oazu mira u selu ili naginjete seoskom turizmu, eto prilike da na jednom mestu obavite kupovinu ali i provozate se fijakerom, pronađete svog novog kućnog ljubimca, počastite se specijalitetima čiji mirisi mame i okupljaju pod šatru,... Nemoguće je pobrojati šta se sve može naći i videti na Rumskom vašaru. Novo, polovno , antikviteti, svetske marke i domaći patenati . Za svakog  po nešto.  Iz potrebe, zabave ili da probudi maštu. Tu su i kontakti spontaniji , pa neka Vas ne iznenadi ako poželite da ostanete dan duže. Obližnja Banja Vrdnik , Fruška gora i čuveno sremsko gostoprimstvo i vina učiniće da u Sremu provedete bar dva nezaboravna dana.

Atraktivnosti  Rumskog šoping mola na otvorenom, svakako doprinosi  blizina glavnih magistralnih puteva , pa ćete tu sresti i kupce i prodavce iz cele Srbije. Veliko interesovanje i postavljene tezge dan ranije, učinile su da vašar traje dva dana . Održava se svakog  02. i 03. u mesecu.

Uz manje prekide, tokom ratnih godina,  tako to funkcioniše , već punih 268 godina!

A,..sve je krenulo još davne 1745.godine, nakon razgraničenja između vojne i civilne teritorije u Sremu  i stvaranja Sremsko-posavske vojne granice,  na jednoj i Sremske županije na drugoj strani, kada je grof Marko Pejačević, vlasnik mitrovačkog spahiluka krenuo da pravi novo trgovište i u njega prenese sedište spahiluka . Izbor je pao na zemljište u blizini sela Rume, na koje je trebalo naseliti novo stanovništvo , izgraditi kuće i stvoriti privilegovanu opštinu gradskog tipa.  Već sledeće godine grof Pejačević je stvorio plan „Nove Rume“ sa pravim, širokim ulicama, ušorenim kućama i baštama, uz njih i krenuo u naseljavanje mesta a već 1747.godine od carice Marije Terezije, dobio saglasnost na održavanje četiri godišnja vašara . Samo deceniju kasnije, 1758. , Ruma je dobila još dva godišnja vašara, te ih je tako bilo šest ukupno, od kojih je jedan bio dvodnevni a pet trodnevnih. ..

Mi smo posetili Rumski vašar početkom aprila, pred Uskrs i za vreme Prvomajskih praznika.  

Ako Vam delić atmosfere sa ove svetkovine bude inspirativan da već u Junu posetite Rumski vašar, predlažemo jedan produženi vikend u Sremu.  Uz udoban i povoljan smeštaj u Banji Vrdnik, kod teta Zore , lako ćete moći da obiđete i mnoge druge  zanimljivosti  ovog dela Srema, izbanjate se na otvorenim i zatvorenim bazenima , prošetate Fruškom gorom i posetite neki od manastira, degustirate specijalitete od puževa i pečuraka , probate i kupite čuveno fruškogorsko  vino,...! 

Za više informacija u vezi boravka i smeštaja u Sremu i Vojvodini posetite našu stranu IZLETI!

Pošaljite upit za boravak po Vašoj meri ili odaberite nešto iz ponude vaučera i izleta, koji su upravo u pripremi a biće dostupni preko našeg sajta. Rade se po specijalnim, promotivnim   cenama  i predstavljaju naš doprinos afirmaciji destinacija u Vojvodini i Sremu.

DOBRODOŠLI!