genericviagra-online.net

„Ultra –pripravnički maraton“ uz okrepljenje iz Milkine kuće

Milkina kuća

Na radost mnogih poklonika prirode i zaljubljenika u Frušku goru ,  juče je startovao još jedan ali posve drugačiji  Fruškogorski maraton! Startovalo se u različito vreme, sa pozicije tri izletišta: Popovice, od manastira Jazak i sa Letenke, što je u mnogome smanjilo nekadašnju gužvu, na startu , a celu Frušku goru učinilo vikend poligonom za sport i rekreaciju. I dok ne stignu brojke o posećenosti i rezultatima , eto prilike da pohvalimo inovativnost organizatora i prenesemo utiske o Fruškogorskom i našem, „Ultra pripravničkom maratonu“, iz Grgurevaca.

Daleko od saobraćajne gužve, na svega 20km od Rume, lako smo stigli do Grgurevaca, starog sremskog sela, na južnim padinama Fruške gore .  Povoljna klima i geografski položaj, raskošna priroda , zanimljiva istorija i još zanimljiviji ljudi, Grgurevce danas čine vrlo atraktivnim mestom seoskog turizma . Zasluge za to svakako pripadaju Milki i  grupi preduzimljivih žena u „Etno kući – majka Angelina“, koje čuvaju tradiciju sremskog seoskog domaćinstva . Maraton je bio prilika da ih posetimo i sa njima podelimo radost proleća, entuzijazam i kreativnost , koji im dovodi sve veći broj turista.

Puno je razloga da dođete u Grgurevce, odavde započnete šetnju, krenete u istraživanje ili tu provedete odmor.  Istraživače će, svakako, interesovati tragovi iz praistorijskog naselja, starog oko 5000 godina, ostaci rimske kulture,.... Prvi pisani podaci o Grgurevcima, datiraju iz 1247. godine , vezani su za postojanje katoličkog samostana „Sv. Grgura“  , čiji ostaci predstavljaju spomenik kulture od velikog značaja a selo po njemu nosi ime. Na spisku spomenika kulture od velikog značaja, nalazi se i crkva Sv.Arhanđela Gavrila, u centru sela, iz 1754god.,... Tu su i Grgurevačka ili Đorđeva pećina,  geološko nasleđe  iz Srednjeg Trijasa, priča o prvom čokotu vinove loze koju jeProb zasadio u ataru Grgurevaca ali i priča o boravaku Vuka Karadžića u Grgurevcima, spomenik  izginulim borcima na Orašju,...

Od Grgurevaca , prema Letenci, kreće i veliki broj markiranih pešačkih staza . Tim putem smo i mi krenuli, pešice, u osvajanje uspona do Letenke, pa stazom „Pripravničkog maratona zapad-zapad“ do Andrevlja i , nazad , do Letenke i Grgurevaca. Uspon do Letenke nije bio ni mali , ni kratak . Krepio nas je pogled na selo i pola Srema , do Mitrovice , sendvič i voda iz lakog ranca i rešenost da izguramo zacrtano.  Kratak odmor na Letenci. Šatori organizatora, evidentiranje učesnika i kuhinja iz koje se širi miris dobrodošlice. Tu su pešaci, izviđači, biciklisti,.. ,vikendaši.

Sa Letenke, opet akcija! Nekima, od nas, to je bilo 15 a nekima, skoro 30km aktivnog boravka u tek olistaloj Fruškoj gori. Za kraj ovog poduhvata , ne slučajno , odabrali smo Milkinu kuću.

U hladu , pod čardakom, očekivalo nas je osveženje i prijatno iznenadjenje. Voda i kafa, sveže pripremljen sok od jabuka, domaća rakija ali i meze i degustacija sira sa lekovitim biljem, namaz od sremuša , hleb sa masti , paprikom i crnim lukom ali i hleb od heljde, švargla, kolači... Od ovog proleća , baš po meri i potrebi prihvata turista, etno kuća je opremljena savremenim sanitarnim čvorom, namenjenom gostima i putnicima namernicima. A kad se osvežite i okrepite, pažnju privlači uređeno sremsko domaćinstvo, iz 60-tih , postavka etno soba , sremski vez i rukotvorine, stari podrum - „Deda Pajino parče raja“, postavka slika sa nekoliko umetničkih kolonija i šaljive umotvorine komšinice, pesnikinje Dane.  A za poneti: med, jabuke, zimnica, sir sa mirođijama, sokovi, melemi, ..,spokoj,.. , zajedničke fotografije i osećaj prijatnog umora.

Baš tako smo i želeli !