genericviagra-online.net

Kod Lođe, na Poloju‏

Salaš na Savi

Poloj, kod deda Drage! Nisam ni slutila da će mi sećanja i fotografije , iz ranog detinjstva, postati svedočanstvo i sopstveni prilog razvoju turističkog proizvoda etno i aktivnog turizma u Sremu i očuvanju nematerijalne kulturne baštine Srema. Ali, pošto ništa nije slučajno, vodim Vas na Poloj, u Sremu, oazu prirode i prirodnog poretka ,na levoj obali Save u ataru sela Martinci. 

Da Vas ne buni, naziv poloj proističe iz hidrografske pojave poloja , plavljenja i taloženja materijala iz reke, na suvu podlogu priobalja.  Nataložen materijal se vremenom suši, pod uticajem Sunca , da bi se nakon izvesnog perioda na tim delovima formirao izuzetno plodan površinski sloj zemlje. Utoliko, poloj kao naziv, za mesto uz reku i svojevrsnu oazu prirode, možete naći na više mesta, duž celog toka Save.

Ovog puta idemo na Poloj, kod Slavkić Dragana-Lođe i Milenka , na jedinstven i autentični sremski salaš. Prostrane topolove šume i šljivici, ispresecani ponekim neisušenim meandrom Save , do ispod brane. Čamci, šaš i močvarne biljke , okružene plodnom zemljom. Obori od daske i pruća i po neki posed ograđen retkom drvenom ogradom. Stada mangulica i mešanih, šarenih svinja, ovce, živina , magarac, pulini i  šarplaninac , na lancu. Koegzistencija i sloboda , za ljude i životinje. A .., kad vas umori sunce , iz čamca i opije provetren vazduh uz reku, u hladu senice  čeka osveženje i mami posluženje. I to ne makar kakvo, nego domaće, izvorno sremačko, po meri prirode i zdravlja, sa Lođinog  salaša.  Spoj ukusa prirode, tradicionalne recepture i umeća gazdinstva Slavkić, počev od šunke, kobasice, kulena i mešanog salašarskog tvrdog sira , do rakije i  hleba iz furune . Ima rešenje i za one, celodnevne goste, željne prirode i dobrog raspoloženja. Riba, roštilj, pečenje na ražanju ,kotlić,... ,uz iskru ložišta, biće rešenje i za nekog , dosadnog ruralnog komarca. Po meri i izdržljivosti.

I po rezervaciji!

Možda smo malo duže čekali da neko nastavi tradiciju salašara u Sremu, posebno onih na Savi ali sad, kad ga imamo , ponosni smo što možemo da ga predstavimo kao novog suosnivača Fonda Turistički klaster Srem i ponudimo zanimljiv koncept autentičnog Srema , po meri prirode, zdravlja i zahteva modernog turističkog tržišta, domaćeg i stranog.

Izleti do sremskog salaša, na Savi, zakazani su već od sledećeg vikenda. Pogledajte naš kalendar izleta!