genericviagra-online.net

Fruškogorski maraton - za istraživače , rekreativce i maratonce

Zmajevac pečurka

Nije što je naša i što je i sami stalno pohodimo i istražujemo , sremska Fruška gora , ustanovljena kao prvi  nacionalni park , još davne 1960 godine, nepresušan je izvor inspiracije za poklonike prirode, eko, geoturizma i aktivnog turizma.  

Zanimljivog postanka, od ostrva Panonskog mora do gromade usred , sremske,  ravnice okružene  Savom i Dunavom , specifičnog reljefa , Fruška gora danas , na prostoru preko 25000ha šume i livada , predstavlja izuzetan kompleks očuvanih prirodnih staništa najrazličitijih biljnih i životinjskih vrsta, sa najvećom koncentracijom lipe u Evropi. Spada u red nižih planina, sa najvišim vrhom, Crveni čot, na 539m. Dugačka je cca. 80 km a u širinu prostire se najviše do 15km. Okružena voćnjacima , vinogradima i nepreglednim žitnim poljima, povezanih mrežom puteva i pešačkih staza , pruža mogućnost da je svaki put doživite na drugačiji način i sami dozirate meru prirode i njenih darova pretočenih u vrhunska fruškogorska vina , specijalitete od fruškogorskih pečuraka i čuvene sremske kuhinje.

Specifična klima, koja na većim visinama i po grebenu ima odlike visokih planina, sa hladnijom zimom i svežijim letom, čini je atraktivnom za rekreaciju tokom cele godine. Preko Fruške gore prolazi i Evropski pešački put E7, jedan iz mreže od 12 dugih puteva koji prelaze preko evropskog kontinenta. Fruškogorski maraton svakako predstavlja najatraktivniji i najmasovniji događaj, koji svake godine, početkom proleća, okuplja veliki broj učesnika iz zemlje i inostranstva. Ove godine, od 25.-26.Aprila , održava se 38.Fruškogorski maraton . Za dugu tradiciju ove priredbe , zaslužno je PSD „Železničar“ Novi Sad i sve informacije u vezi Planinarskog maratona na Fruškoj gori možete naći preko njihove internet prezentacije: http://www.psdzeleznicarns.org.rs/english/mountaineering-marathon-on-fruska-gora/fruskogorski-maraton/

Kao najavu ovog važnog događaja, slikom Vas vodimo grebenom Fruške gore, alternativnom šumskom stazom , asfaltnim putem od Zmajevca do TV tornja i nazad. Duga je 9km, u jednom pravcu i pored nekoliko, zanimljivih „kontrolnih „  punktova za osveženje , zanimljiva je što je prohodna tokom cele godine. Obišli smo je početkom marta. Na startu nas je zatekla magla a na kraju suncem okupan Zmajevac. Bila je to još jedna prilika da održimo kondiciju , za predstojeći Planinarski maraton, još jednom pobedimo sebe i jedno tmurno jutro.