genericviagra-online.net

Fruška gora pešice, stazom Zmajevac – Rakovac

Manastir Rakovac

Mnogo je načina da upoznate Frušku goru i njene zanimljivosti a samo jedan da je doživite i upamtite. Preporuka!  Pešice, jednom od mnogobrojih markiranih staza.  Staze zdravlja i one, sa drugačijim nazivom, vrlo često označavaju iste staze koje jednim svojim delom čine stazu Transverzale ili čuvenog Fruškogorskog maratona . Aktivne su cele godine i u svako doba susrešćete , na njima, manju ili veću grupu planinara ili drugih poklonika prirode i zdravog života. Podjednako, zimi i leti , zapadne vazdušne struje i ruže vetrova  , donose čist vazduh na ovu sremsku planinu i čine je pravom oazom sporta i rekreacije.

 

 

Mi smo, početkom februara, iskoristili sveže nedeljno jutro i krenuli, laganom, širokom i prohodnom stazom ,od Planinarskog doma na Zmajevcu . Sneg se već izgubio i za planiranu šetnju bile su dovoljne dobre cipele za  pešačenje. Obišli smo lokalitet „Beli majdan“ i manastir Rakovac . Predanje kaže da je manastir Rakovac podigao, krajem XV veka, vojvoda Raka Milošević,  komornik despota Jovana Brankovića. Iako ne postoje tačni podaci o godini gradnje, izvesno je da se , krajem XVII veka, manastir razvio u značajan prepisivački centar , u kome je izvršen prepis Dušanovog zakonika a dovršen je i poznati rakovački rukopisni „Srbljak“. Mnogo puta rušen i pljačkan pa obnavljan, danas , manastirsku crkvu posvećenu Sv.Kozmi i Damjanu, krasi novo zdanje manastirskog konaka i aktivan monaški život.

I dok Vas slikom vodimo do turističkih vrednosti atraktivnih tokom cele godine, možda je trenutak za odluku da nam se priključite na nekom od sledećih pešačenje, na proleće i dnevnik svojih putovanja obogatitete zanimljivom pričom i kadrovima , sa severnih padina Fruške gore.