genericviagra-online.net

Šid - Galerije - Manastir Privina glava

Manastir Privina glava

Nedavno, poslednje nedelje Januara , vreme nije obećavalo dobru šetnju i zato, zakazali smo izlet, put Šida i manastira Privina Glava. I , kad god krenemo u tom pravcu, ne možemo a da ne predahnemo i osvežimo se u restoranu Konačišta „Andjelin san“ a onda, na tenane, u sred Srema, bez daha zaronimo u more pejzaža, čudesan svet boja, formi i okrepljujući mir , čuvenih šidskih galerija i manastira.

Kako ukratko opisati grad - varošicu, koja ima tako dugu i bogatu istoriju, raskošnu prirodu i , kao retko koja, čak dve svetske galerije,“ Galeriju Sava Šumanović“ i Galeriju „Ilijanum“.

 

Pod tim nazivom , Šid se prvi put pominje u 17.veku. Bogat arheološki materijal pronađen na ovom prostoru , još iz gvozdenog doba, svedoči o prisustvu Ilira i Kelta , dok su najvredniji i najlepši  muzejski predmeti iz doba Rimljana, pronađeni , upravo ,u blizini Šida. Nikao na „carskom drumu“, na plodnoj ravnici, Šid je, još u 18.veku dobio privilegiju da nosi ime grada i održava vašare . Uz razvijeno zanatstvo, poznatu fabriku suhomesnatih proizvoda , mlinove , ciglane ,.. Šid je od 1884. godine imao i svoju štedionicu. Privlačan za život,  osim privrednog, Šid je postao i svojevrsno kulturno središte, kome su trajni pečat ostavila dva velika slikara , Sava Šumanović i Ilija Bašičević – Bosilj. 

Počev od dve sjajne galerije, ljubitelji umetnosti neće ostati ravnodušni ni na ostale hramove i spomenike kulture u Šidu, od monumentalnog zdanja crkve Sv.Nikole, jedinstvenog i autentičnog baroknog enterijera , do baroknog zdanja „Ruskog dvora“, bivše biskupske rezidencije, pa manastira grkokatoličkih redovnica - Vasilijanki. Zanimljivom arhitekturom i trajanjem kroz vekove , u živopisnom prirodnom okruženju, na samo nekoliko kulometara od Šida,  pažnju privlače i dva pravoslavna hrama, manastir Sv.Petke , posvećeno Svetoj Petki iz Trnova i poznatiji, manastirski kompleks Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila - Privina glava. Nastao u XV.veku, zalaganjem porodice Branković, danas izuzetno živ i posećen, manastirski kompleks Privina glava je , pored obnovljenih konaka, odnedavno, bogatiji za još tri hrama, crkve Bogorodičnog pokrova ( od 2004.g.), svetog Georgija (od 2006.g.) , dok se na brdu iznad manastira nalazi crkva Uzdizanja časnog krsta ( iz 2010.god.).

Šid su i čuvene Bosutske šume i lovišta, izvori i reke , sela Morović , Jamena, Bačinci i Višnjićevo, Spomen park „Sremski front“, arheološki lokalitet Gradina , granični prelazi : Batrovci, Sot i Ljuba, „Kobasicijada“ i „Vinijada“ ,...

I ako Vam neko kišovito jutro sluti na sumoran dan, jenostavno, krenite put nesputane lepote sačuvane u šidskim galerijama i hramovima .

Ili, sačekajte , naš novi polazak za Šid! Planiramo ga već u Martu. 

Za više informacija posetite naš sajt i Facebook stranicu