genericviagra-online.net

Sv.Trifun u Bačincima

Pogača

Nekom „Sv.Valentin“ a nekom „Sv.Trifun“. Kod nas, u Sremu, na Fruškoj gori, kao i u drugim vinogradarskim  krajevima Vojvodine i Srbije, „Sv. Trifun“ ili Trivunjdan , tradicionalnano, praznuju vinogradari i vinari, pa smo se rado odazvali pozivu da taj praznik provedemo sa vinogradarima iz Bačinaca.   To je bila prava prilika da zabeležimo običaje vezane za obeležavanje ovog praznika, podsetimo se na značaj vina u hrišćanskoj tradiciji i naravno , probamo nova vina .

Veruje se da Sv.Trifun štiti sela i naselja od poplava a vinograde i druge useve od raznih štetočina. Na taj dan , uz posebnu molitvu i blagoslov sveštenika, prvi put u kalendarskoj godini,  izlazi se u vinograd . Zvanično , od tog dana kreće sezona radova u vinogradu , koja započinje tako što se zarezuje po koja loza a po neki čokot zaliva vinom .  Veruje se, da će tako vinogradu da se povrati snaga, nakon iscrpljujuće zime a loza će moći bolje da napreduje .

Duga je tradicija vinogradarstva u ovom delu Srema.  Blage padine Fruške gore , pogodna klima i vredni domaćini iz Bačinaca , Gibarca, Berkasova i okolnih sela , ustrojili su zanimljiv pejzaž , gazdinskih vinograda , koji se pružaju od Bačinaca do Privine glave . Centar ovog vinogorja je potes Bena , na kome su, složno, za svoje potrebe, vinogradari  podigli malu crkvu. Posvetili su je Svetim Konstantinu i Jeleni , na koji dan je i zavetni dan sela Bačinci, kada je 30-ih godina prošlog veka, na taj dan, selo preživelo veliko nevreme . Osim vinograda , sada je i crkva mesto okupljanja i razlog više da se pored dobrog grožđa i vina , ovde neguju i dobri komšijski odnosi, tradicija i običaji. Tako je bilo i ovog Sv.Trifuna. Otac Darko je održao svetu službu, osvećeni je slavski kolač i koljivo a onda se krenulo u vinograde, da se svakom ulije snaga za novi rod. I groždju i voću. Čokoti se zalivaju vinom a voćke ukrašavaju proizvodima koji su „rodili“ tokom zime: kobasice , šunke, kuleni. Toliko, da se zaokruži i produži ciklus radjanja.  I da se nagovesti i prizove još jedna rodna godina. A,.. uz degustaciju domaćih proizvoda ,stare pesme, novo vino  i druženje u prirodi, obiđu vinogradi i domaćinima poželi još bolja i rodnija godina.

Posebni su ovi bačinčani i njihovi vinogradi. Više od posla , daleko od bilo kakve globalizacije, vinograd je ovde stil života. A njihovi gospodari verne sluge i poklonici prirode. I , obećali smo, nećemo mnogo da ih hvalimo, niti da ih imenujemo. Zaslužuju oni da uživaju u radosti i miru svojih vinograda i vina. Taman toliko ga i proizvode, za sebe i za one goste, koji znaju tu radost da podele sa njima.  I po Trifunu i po Valentinu!

Kako god, nezvanično, ovaj datum je i početak još jedne turističke sezone a mi ćemo se potruditi da, u njoj, svaki domaćin dobije pravog gosta a turisti najatraktivnije sadržaje.