genericviagra-online.net

Prvi sneg na Fruškoj gori

Prvi sneg na Fruškoj gori

I dok pripremamo aktivnosti na novom projektu , naša nedeljna pešačenja se nastavljaju a  Fruška gora je dobila prvi sneg . Prošle nedelje, još jednom smo se uverili da nema lošeg vremena , ne samo za za klince sa sankama i šetače, nego ni za za bicikliste i bajkere. Prvi sneg se zadržao ponegde, koliko da nas opomene da smo na planini koja ima svoje ćudi i da nas počasti kadrom za neku zanimljivu fotografiju  . Zato, ovog puta, zakazali smo polazak sa Iriškog Venca i krenuli sigurnom stazom , glavnim putem, od Iriškog Venca do TV tornja.

Ne bez razloga, na ovoj deonici Partizanskog puta , koji spaja najviše kote Fruške gore, susrešćete i najveći broj turista. Kafei, restorani, motel, hotel, Info centar sa prirodnjačkom postavkom , spomenik „Sloboda“ ,  TV toranj, informativne staze , staze zdravlja i izletišta. Idealna kombinacija udobnosti i izazova da posetite najstariji nacionalni park Srbije.

Još 1960 godine, zbog izuzetnih prirodnih odlika i kulturno istorijskih vrednosti , Fruška gora je proglašena za nacionalni park, kao svojevrsna riznica zapisa o istoriji prirode i muzej na otvorenom . Skoro 200 godina traju geološka i paleontološka istraživanja na Fruškoj gori , čija svedočanstva i eksponate možete pogledati u okviru prirodnjačke postavke Informativnog centra NP Fruška gora. Od fosila i stena, velikog reljefa Fruške gore , do prikaza karakterističnih biljnih i životinjskih vrsta , prepariranih ptica i životinja . Prirodnjačka postavka je otvorena svakog dana , osim ponedeljkom, državnim i verskim praznikom , od 10-17 časova . Za dobrodošlicu i osveženje u kafeu Informativnog centra, zaslužan je Aleksandar , koji je i nama bio na usluzi da zabeležimo detalje ove zanimljive postavke i napravimo nekoliko fotografija.

Na samo nekoliko desetina metara od Informativnog centra, na prostoru uređenom za boravak izletnika i putnika namernika, nalazi se monumentalno zdanje spomenika „Sloboda“.

Nastao u umetničkoj radionici vajara Sretena Stojanovića, postavljen je 1951. godine, u znak sećanja na borce Narodnooslobodilačke borbe i slavu slobodarske tradicije sa ovih prostora, spomenik „Sloboda“ postaje topnim za centralno turističko mesto NP Fruška gora.

Malo dalje, u pravcu starog puta Beograd-Novi sad, Partizanskim putem stižemo do TV tornja. Još jedan graditeljski poduhvat vredan divljenja . Visok 170 metara, orjentir je mnogima koji sa sremske ili bačke strane krenu put Fruške gore. Podignut je 1975.godine, kao podrška emisionoj TV tehnici a sada predstavlja svojevrsan spomenik graditeljstva. Pogođen sa više projektila tokom Nato bombardovanja 1999.god., značajno oštećen, ostao je uspravan, da prkosi sili i posvedoči o još jednom burnom periodu u 200 miliona godina istorije Fruške gore, na koji rok istraživanja prate tok prirodnih promena na ovoj planini.

I , tako, nakon 7km šetnje, osveženi i okrepljeni stižemo na polaznu tačku, Iriški Venac. Vetar je malo pojačao , pa smo požurili kući , na nedeljni ručak.