genericviagra-online.net

Pešačka tura: Manastir Ravanica - Stari i Novi Jazak - Mala Remeta

Manastir Novi Jazak-Stazama zdravlja i duhovnosti-

Nedelja  02.11.2014., bila je rezervisana za jednu dobru , planinsku šetnju . Cilj, potraga za primercima jesenjih gljiva  , rekreativno pešačenje stazama zdravlja, odmor  i  relaksacija  u miru fruškogorskih manastira.  Vreme, kao poklonjeno.  Na sunčanih, novembarskih , 15 stepeni  bila je to idealna prilika da savladamo nekoliko zahtevnijih  uspona, duboko udahnemo i okrepimo  čistim planinskim vazduhom i vodom sa izvora. Ljubitelji  šumskih plodova, ovog puta mogli su da uživaju u prezrelim plodovima šipka i po kojim primerkom gljiva , provirelim ispod debelog  tepiha  lišća i iglica. Neke od gljiva smo prepoznali a neke smo , samo  zabeležili .

Put nas je vodio od manastira Ravanica , preko kote Gaj, pa livadom, do druge kote- Žebelje, kroz hrastovu šumu , do manastira Stari Jazak . Da je na tom mestu nešto postojalo , svedoče mahovinom  konzerviran kamen  ruševina, crkve i konaka , u najskrovitijem delu useka , iznad Srnećeg potoka. Ktitor Starog Jaska bio je Despot  Jovan Branković . Manastir je sagrađen u XV veku i bio posvećen Vavedenju.  U manastir su 1705 godine donete mošti  Cara Uroša nejakog ( upokojen 1347 g.) . Zbog nestabilnih prilika , mošti Cara Uroša su odatle nekoliko puta seljene i vraćane nazad, zbog čega je crkva Starog Jaska bila pretesna za veliki broj posetilaca i poklonika moštima poslednjeg cara iz loze Nemanjića. To je bio razlog da se 1736 počne sa gradnjom Novog Jaska, na potezu Gradac, nedaleko od starog manastira. Vremenom stari manastir je srušen a kao svedočanstvo njegovog postojanja , na ruševinama je postavljen veliki krst , koji se i danas nalazi i predstavlja jedinu markaciju po kojoj možete prepoznati  ovo , nekad  vrlo posećeno ,  sveto,  mesto.

Manastir Novi Jazak , sada je mnogo pristupačniji , sa izgrađenim  asfaltnim putem do kapije manastirskog kompleksa i pruža mogućnost da ga lako posetite . Mi smo peške, stazom od starog manastira, mogli da uživamo u prizoru tornjeva okupanih suncem ,  izniklih i pomešanih sa  vrhovima  hrastove šume , koja ga opasava.  Tornjevi  su nagoveštavali  zaslužen odmor , uz vodu sa čuvenog izvora Jazak , lepotu i mir kojim odiše ovaj, sada ženski manastir. Na svečanu liturgiju nismo stigli, ona se služi nedeljom od 9h ali smo bili u prilici da napravimo još nekoliko  fotografija i podsetimo se na ovaj biser tradicije i trajanja l

Novi Jazak je posvećen Svetoj trojici. Unutrašnjost crkve je živopisana 1761 godina a ukrašava je ikonostas , sa 58 ikona i pozlaćenim krstom na vrhu, koji je 1769 radio Dimitrije Bačević sa svojim učenicima , Teodorom Kračunom i  Dimitrijem Popovićem. U manastiru se i sad nalazi kivot sa moštima Cara Uroša .

Od Novog Jaska , preko potoka i kote Mramor , šumskim putem , izbili smo ispred  samog manastira Mala Remeta.  Jednostavno , kad se priča  ali bez našeg vodiča i planinara Nenada Andonova, koji poznaje svaki kamen na Fruškoj gori, teško da bi sve ovo, za ceo dan, stigli da obiđemo. Nepogrešivo svakom šumskom stazom , pa prečicom ,  stigli smo oko 13h u prelepo uređen kompleks manastira Mala Remeta.

Sestra Efosinija nas je srdačno primila, na osmeh uzvratila osmehom a na  poklon poklonom.  Usledio je kratak odmor, lak vitaminski obrok  i podsećanje na vekove trajanja ovog  manastira, koji je ime dobio po reči  grčkog porekla eremita i znači pustinja. Mala Remeta – mala pustinja.  Po predanju ovaj manastir je posvećen  Pokrovu Majke  Božije a podigao ga je Kralj Dragutin ( sremski  kralj) i darovao,  kao metoh , monasima manastira Rača  na Drini. Prvi pisani trag o Maloj Remeti potiče iz 1541.godina a turski popis iz 1566.god.  ga pominje kao povelik  posed  sa  obavezom na , čak , 6000 akči poreza.  Godine 1697. zajedno sa manastirom Beočin, manastir Malu Remetu su, po blagoslovu Arsenija Čarnojevića  obnovili  izbegli monasi manastira Rača . Njihove rukopisane knjige se i danas čuvaju  u Maloj Remeti i Beočinu.  Nova, velika obnova današnjeg hrama započeta je 1739. godine, dok je ikonostas sa 53 ikone, delimično urađen 1759god. , slikarskim rukopisom Janka Halkozovića a dovršen ikonama i freskama slikara Koste Vanđelovića. Hram je zidan od pritesnog kamena sivkasto plave boje, sa krstoobraznom osnovom u tradicionalnom vizantijsko-srpskom stilu . Rustičnog izgleda , hram odiše duhom starih vremena i  slovi se  jednim od  najlepših i najskladnijih među Fruškogorskim manastirima. U hramu se čuva čestica moštiju Svetog Novomučenika Đorđa Kratovca ,stradalog za veru  od Turaka 1515. God..

Napuštajući ovu duhovnu oazu, uputili smo se kraćim ali strmijim usponom nazad, prema Jasku i Ravanici. Za nas , čiji je posao da sedimo , bio je to napor koji opominje na akciju i posvećenost postizanju sklada između telesnog i duhovnog . Mali napor prema naporu utkanom u više od 500 godina trajanja ovih svetinja , uzdizanja i dizanja iz pepela , posvećenosti  i zalaganju za viši cilj, borbe za opstanak.

Ubeđeni  da  smo savladali još jednu lekciju iz istorije , utegnutih mišića , jači , očvrsli u veri da možemo da se nosimo sa duhom novog vremena, nakon dva sata pešačenja , stigli smo u 16h na polazište kod manasira Ravanica.

Tek  sad razmišljamo o ručku i već se dogovaramo za sledeću nedelju.

Kao i do sad, poziv za sledeće pešačenje Stazama zdravlja i duhovnosti , zakazujemo za narednu nedelju.

Javite se ili nam se jednostavno priključite , mesto i vreme polaska biće istaknuto na našem sajtu.

Ukoliko Vam se , pak , ovakva šetnja čini isuviše velikim izazovom, javite nam se da isplaniramo i prevoz .