genericviagra-online.net

Gastronomi PMF-a među najboljima na Balkanu

DGTHTreći Balkanski kulinarski Kup održan je od 17. do 19. oktobra na Beogradskom sajmu, u Beogradu. Organizatori ovog takmičenja su Kulinarska federacija Srbije (zvanični član Svetske Kulinarske Organizacije WACS), Kulinarska asocijacija Srbije i Asocijacija šefova kuvara Srbije, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Diplomatske asocijacije Srbije i Radio televizija Srbije kao generalni medijski pokrovitelj. Balkanski kulinarski kup je prvi šampionat profesionalnih kuvara i poslastičara i do sada jedini skup ovakvog karaktera u balkanskom regionu. Cilj  šampionata je da okupi što više kolega iz zemalja regiona ali i iz Evrope i sveta, radi razmene iskustva i implementacije novih trendova i savremenih tehnika rada u ovoj oblasti.

Balkanski kulinarski kup (Balkan Culinary Cup) je međunarodni gastronomski festival koji se održava svake druge godine, a Srbija je ove godine bila domaćin. Glavna ideja ovakve manifestacije je podizanje rejtinga zemlje u WACS-u. Na takmičenju su sudile licencirane sudije WACS-a, gde je za glavnog sudiju takmičenja bio delegiran Domeniko Mađi iz Italije, kontinentalni direktor WACS-a za Evropu.

Studente gastronomije sa PMF-a za ovo međunarodno takmičenje pripremali su dr Bojana Kalenjuk – profesor na predmetima iz oblasti gastronomije i Goran Radivojević - stručni saradnik za praktičnu nastavu studenata gastronomije.

         Jelena Dević, student 4. godine gastronomije, osvojila Bronzanu medalju u disciplini “Restoranski desert”,

         Nikola Duvnjak, student 3. godine gastronomije, osvojio Srebrnu medalju u disciplini “Jela od testenine”,

         Marko Aćimović, student 3. godine gastronomije, osvojio 4. mesto u disciplini “Nacionalno jelo”

         Dragana Kalaba, student 3. godine gastronomije, osvojila 4. mesto u disciplini “Vegetarijansko jelo”,

         Maja Matić, student 2. godine gastronomije, osvojila Bronzanu medalju u disciplini “Torte”.

         Stanislava Miloradov, student 2. godine gastronomije, osvojila Bronzanu medalju u disciplini “Torte”.

         Jelena Popov, student 2. godine gastronomije, osvojila Bronzanu medalju u disciplini “Artistika od voća i povrća-karving”,

         Goran Gašparovski, student 1. godine gastronomije, osvojio Bronzanu medalju u disciplini “Moderno jelo”.

Postignuti rezultati su bili vrlo zapaženi i nisu promakli ni najpoznatijim stručnjacima iz sveta kulinarstva i gastronomije iz Srbije i regiona. Pored studenata, u seniorskoj konkurenciji kuvara profesionalaca učestvovali su i nastavnik prakse Goran Radivojević i student doktorskih studija Nikola Vuksanović. Goran Radivojević u disciplini “Moderno jelo” osvojio je Zlatnu medalju. U disciplini Golden Balkan Chef (Najbolji kuvar Balkana), Goran je u konkurenciji od 8 takmičara iz 6 zemalja osvojio Srebrnu medalju. Nikola Vuksanović u disciplini „Restoranski desert“, osvojio je Srebrnu medalju.

Ovim uspehom studenti Departmana za geografiju, turizam i hotelijestvo, Prirodno-matematičkog fakulteta zajedno sa svojim mentorima su pokazali izuzetno visok nivo znanja, kvaliteta i svojim ponašanjem na najbolji način predstavili fakultet. Mentori takmičara, zajedno sa profesorom Draganom Tešanovićem planiraju još aktivnosti ovog tipa, pre svega takmičenja u regionu, kako bi bili u stalnoj komunikaciji i toku sa svojim kolegama iz okolnih zemalja radi daljeg unapređenja teorijske i praktične nastave.