genericviagra-online.net

Podsticaj destinacijskom povezivanju u Vojvodini

Miroslav Vasin

Uz malo zakašnjenje u izveštavanju, koje ne utiče na značaj i aktuelnost teme o kojoj pišemo, smatramo veoma korisnim da pomenemo i prenesemo utiske sa edukacije, na kojoj smo učestvovali, krajem Marta ,u Sali I , Pokrajinskog sekretarijatu za privredu.

Naime, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu , zapošljavanje i ravnopravnost polova u petak, 20.03.2014.god. , u Novom Sadu , održano je interaktivno predavanje na temu: „Mogućnosti destinacijskog povezivanja i proces kreiranja turističkog proizvoda na destinaciji“. Priliku da otvori skup i pozdravi učesnike , predsednik Sekretarijata , gospodin Vasin je iskoristio da još jednom podvuče značaj razvoja turizma u Vojvodini, koji beleži zavidan porast broja turista i broja noćenja i od koga su očekivanja sve veća.

Za naše turističko nasleđe, sa jedne strane i naše potencijale za razvoj turizma i očekivanja, sa druge strane, tema više nego pogođena , predavači stručni , predavanje izuzetno korisno , na popularan način prezentovano. Učesnici, resorni predstavnici Sekretarijata, predstavnici vojvođanskih turističkih klastera i predstavnici turističke privrede, vinari, pružaoci usluga smeštaja i drugih usluga namenjenih turistima. Činjenica  da  su ključni akteri turističkog prometa na jednom mestu već govori o učinjenom pomaku . Zasluge za to svakako pripadaju Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, koji je podsticajima u javnom i privatnom sektoru podržao unapređenje turističkih sadržaja, kao i udruživanje ključnih aktera turističke privrede kroz koncept klastera.

Edukacija je predstavila dve mogućnosti destinacijskog povezivanja.

Od gospodina Frana Mikulčića, iz Zagreba , mogli smo da čujemo izuzetno zanimljivo predavanje na primeru destinacijskog povezivanja u Istri. Po njemu, mnogo razloga je uslovilo potrebu za udruživanjem u turizmu i postavilo ga kao imperativ uspešnosti, koju jedino može dostići kvalifikovan tim stručnjaka regije, predstavnika turističkih mesta i atrakcija. To je tim koji može da odgovori izazovima i zahtevima savremenog turističkog tržišta, odgovori potrebi dinamičkog razvoja turističkog proizvoda,  to je tim inovativnih i kreativnih stručnjaka sposobnih da od vansezone napravi sezonu, tim koji kreira brend regije i stara se da gostima budu dostupni svi ponuđeni programi i sadržaji.  Uvažavajući prethodno , isti region u Istri je ostvario zapažene rezultate i postao primer dobre poslovne prakse , pre svega inovativnošću već postojećeg menadžmenta , koji je novim programima povezao more i njegovo zaleđe a tržištu ponudio nove atraktivne programe koji su privukli nove turiste.

Direktor Kongresnog biroa Turističke organizacije Srbije , Miloš Milovanović , nam je preneo iskustva iz uspešne prakse poslovnog povezivanja u oblasti kongresnog turizma. I na ovom primeru ključ uspešnosti je udruživanje, na brendiranju i plasmanu turističkog proivoda , koje je uspelo da oslobodi hotelijere zavisnosti od političkog i drugih uticaja i očekivanja . Udruživanje, koje traži minimum konsenzusa i ulaganja od njegovih članica ,oko postavljenog cilja i jasno postavljenu misiju .Kao rezultat dobio je stručan tim podrške , predvidivo poslovanje i pozitivne rezultate.

Ako oba primera prihvatimo kao dva modela u kome su stručnost, inovativnost i kooperativnost, ključni faktori uspeha za očekivati je povoljan poslovni ambijent , u kom će fazu investicija u objekte zameniti podrška investicijama u ljude , stručnjake ! Iz ugla klastera, takav poslovni ambijent bi mogao značajno da kapitalizuje potencijal izgrađene turističke infrastrukture i inventivnih domaćih klastera i donese željene rezultate kako članicama klastera tako i regiji na kojoj klaster deluje. Klaster i članice bi dobile podršku u ljudstvu , koji bi se bavio razvojem poslovanja a društvo zaposlene stručnjake i granu privrede od koje bi moglo puno da se očekuje. Za pun efekat , sigurni smo , potrebno je još jednom preispitati značaj i očekivanja od domaćeg turizma a kroz zakonsku regilativu definisati njegovu ulogu , ključne aktere i jasna pravila igre za sve učesnike u biznisu , zvanom Turistička industrija!

Fond Turistički klaster Srem
Duška Davidović

Galerija fotografija: