genericviagra-online.net

Saradnja klastera - Projekat “Atrijum” u Sremu

Da klasteri i saradnja među njima pravdaju napore na uspostavljanju i razvoju klastera u Vojvodini, da su naši turistički klasteri zastupljeni kao partneri na evropskim projektima i da su istovremeno nosioci poslova na unapređenju ambijenta za razvoj turizma u Vojvodini, potvrđuje angažman i uspostavljena saradnja  dva vojvođanska klastera, Fonda turistički klaster mikroregije Palić-Subotica i Fonda Turistički klaster Srem.

Uz učešće predstavnika ova dva klastera, mr.Izabel Lanji Hnis ,direktora i Dejana Zakića ,predsednika Upravnog odbora Fonda Turistički klaster Palić-Subotica , sa jedne strane i  sa druge strane predstavnika Fonda Turistički klaster Srem, Duške Davidović , direktora , Miodraga Rakića, predsednika Odbora osnivača i Eleonore Simić , člana projektnog tima, danas je u Rumi, u Hotelu “Park” , potpisan Protokol o saradnji na inplementaciji projekta “Atrijum” u Sremu.

Protokolom je predviđen okvir za Sporazum o polovno-stručnoj saradnji u cilju organizacije , pripreme i savetodavnih aktivnosti na prenosu metodologije SEE projekta “Atrijum” na projekat “Atrijum – Vojvodina”, za istraživanja na teritoriji Srema. Metodologija se odnosi na oblast : arhitekture, postavljenih spomenika, mode, unutrašnjeg uređenja, važnih ličnosti, interesantnih arhefakata, zaostavštine  iz perioda sredine XX veka , u doba socijalizma. Rezultat istraživanja u Sremu biće formiranje ,specifičnih, turističkih proizvoda kulture sremskih gradova, inspirisanih životom i stvaralaštvom u bivšoj Jugoslaviji, njihovo pozicioniranje kroz mrežu  domaćih i evropskih partnera na projektu “Atrijum” ( 11 evropskih država) i nekoliko receptivnih turističkih agencija.

Biće to prilika da nedovoljno valorizovana zaostavština, iz najbliže prošlosti , dobije svoj kulturni obrazac i priču, koja će afirmisati pozitivne tekovine života na ovim prostorima. Biće to prilika i da se prisetimo kako smo živeli, radili i stvarali, šta su nam bili uzori , koliko smo bili kreativni, društveno angažovani i korisni. Iako namenjene turistima , planirane kulturne rute pružiće prilku svakom gradu da ispiše ličnu kartu svoje bliske zaostavštine i trajno je arhivira , kroz zaokruženu i dopadljivu priču turističkog vodiča.

Na kraju, podsećam , danas 29.Novembar 2013.godine.

Izgleda da baš ništa nije slučajno!

                                                                                                                             Fond Turistički klaster Srem

                                                                                              dipl.ecc.Duška Davidović, direktor