genericviagra-online.net

Studijsko putovanje - Slovenija - Od industrijske baštine do turističkog proizvoda

Studijsko putovanje SlovenijaPočetkom Oktobra 2013. imali smo priliku da posetimo Sloveniju, u saradnji i po programu Društva konzervatora Srbije. Bilo je to putovanje na zajedničkom zadatku , u potrazi za primerima dobre prakse na identifikaciji  i očuvanju objekata kulturne i industrijske baštine, materijalne i nematerijalne. Od Ljubljane, preko Bistre , Idrije , Sečovja  i Pirana , Maribora i Raskrižja. Od najzapadnije do najistočnije tačke, četiri dana, maršuta duga 1770km. Obilazak studijski, sistematičan, tragom zatvorenih rudnika, starih postrojenja ,mostova i građevina koji su postali spomenici kulture , muzejski eksponati ili muzeji na otvorenom .  Obišli smo i deo lokaliteta turističkog proizvoda Eko-muzej Mura, koji je realizovan iz IPA programa ,kao prekogranični projekat Slovenija –Hrvatska. Tu smo obišli turistički izletnički centar Idžakovci sa plivajućom vodenicom na Muri  i u pograničnom Raskrižju: praistorijsko naselje , tradicionalnu radionicu kovača, muzejsku izložbu alata odžačara i obućara, vinariju, ....

Poučno i inspirativno,  tragom svedočanstava o radu , pregalaštvu i  vizionarskoj smelosti da se uhvati korak sa savremenim dostignućima,  tragom priča o ljudima koji su obeležili vreme i u njemu se trajno nastanili. Prikaz atraktivan i zanimljiv, upakovan po meri turističkog proizvoda , zahvaljujući  pre svega ljudima i njihovom ličnom zalaganju na zaštiti ,očuvanju  i prezentaciji industrijske i kulturne baštine.

U Ljubljani nas je dočekao i prva tri dana bio naš domaćin, pratilac i stručni vodič , gospodin mr.ing.Tadej Brate. Konzervatorski savetnik, erudita, ljudska veličina, gospodin Tadej Brate zaslužuje poseban prostor i priliku da ga predstavimo. Od detinjstva trajno zaljubljen u lokomotive , diplomirao mašinstvo u Ljubljani a magistarsko zvanje industrijskog arheologa stekao u Birmingenu, u Engleskoj, međunarodno priznat stručnjak za industrijsku baštinu . Sada, penzioner ali aktivan. Još uvek spreman na profesionalni izazov ,uvek raspoložen da nesebično prenese svoje znanje, optimizam i iskustvo . Zaslužan za mnoge muzejske eksponate i postavke koje smo videli.

Gospodin Tadej nas je  poveo u obilazak:  Muzeja piva ( Pivare Union), Tehničkog muzeja, Starog mosta , Rudnika Idrija, Dvorca idrijskog rudnika – sada tehničkog muzeja i muzeja idrijske čipke,  Idrijskih klavži, Muzeja soli , Stare mesne elektrane, Ljubljanskog starog grada, Železničkog muzeja,...

Četvrtog dana , u nameri da obiđemo i vidimo što više turističkih programa iz projekta “Ekomuzej-Mura”, uz podršku koleginice Nataše  iz TC Raskrižje, imali smo zadovoljstvo da upoznamo i budemo gosti našeg drugog domaćina, još jednog izuzetnog čoveka, gospodina Branka Gašparića, lidera u oblasti  seoskog turizma. Okolnost da je rano otišao u penziju , gospodin Branko je okrenuo u novi početak i počeo da se bavi seoskim turizmom. Uspomenu na  odžačarsko zanimanje sačuvao je u zanimljivoj postavci odžačarskog alata . Tu , u istom dvorištu čuvaju se uspomene i na drugi porodični zanat,  obućarstvo. Nedaleko , u mestu su i vinarija, muzej kovača , tradicionalna destilerija, praistorijsko naselje, privatni smeštaj. Raskrižje, nekada centar zanata u Prekomurju, sada turističko mesto , sa predusretljivim i gostoprimljivim ljudima, koji će vas ugostiti na sopstvenoj trpezi. Baš tako nas je , nenajavljene, primio gospodin Branko  i  potrudio se da doživimo turističku atrakciju , male pogranične opštine Raskrižje. Navikao na misiju onog koji sreću deli , na kraju poklonio nam je suvenir , odžačarsko dugme , za srećan put i kao poziv na prijateljstvo i saradnju.

I ovde završavam priču o studijskom putovanju i ostavljam prostor da sve to upoznate kroz jedno zanimljivo, turističko putovanje. Koliko na proleće.

Uz zahvalnost svima koji su nam ovo studijsko putovanje učinili radosnim i nezaboravnim, zakazujemo nov sastanak , razmenu iskustava i druženje, ovog puta u Sremu.

                                                                                                                                             Fond Turistički klaster Srem

                                                                                                                                             dipl.oec. Duška Davidović, direktor

Galerija fotografija: