genericviagra-online.net

Povod - DANI EVROPSKE BAŠTINE - Prilika da se bolje razumemo

VKD delegacija SRBJoš od 1984 , kada je u Francuskoj  održana prva kulturno-turistička manifestacija , pod nazivom  „Otvoreni  dani  kulturnih spomenika“ , u Evropi je ustanovljena jedinstvena  manifestacija koja se i danas odvija pod nazivom  „Dani evropske baštine“ . Inicijalno ustanovljena sa misijom da spomenici kulture  budu dostupni široj javnosti  , u međuvremenu  je  proširila  koncept  ističući u prvi plan  značaj boljeg  poznavanja i negovanja  sopstvenog  prirodnog  i  kulturnog identiteta  kao pretpostavke  uvažavanja  različitosti sa  ciljem zbližavanja i boljeg razumevanja i tako postala  okosnica  kreiranja  jedinstvenog  kulturnog ambijenta na starom kontinentu  i svojevrsni  most između naroda  i epoha .  

Beograd  je od 2002. godine postao  deo  te  velike  evropske  manifestacije, afirmišući  bogato  nasleđe i  sopstveni  kulturni  izraz.  Svake godine, u  septembru , sa  drugom temom , Beograd je domaćin raznovrsnog   kulturno-turističkog programa  i svojevrsna evropska prestonica kulture . „Dani  evropske baštine“ 2013.  održani su na temu: Industrijsko nasleđe – zaštita i revitalizacija  a centralna priredba je tim povodom održana u Vojnotehničkom zavodu ,u Kragujevcu,  kao primer i potvrda  dobre prakse na očuvanju,  revitalizaciji  i  prenameni  čitave  prostorno kulturno- istorijske celine sa perspektivom uključivanja ove ustanove u svakodnevne  tokove života.

U okviru programa , koji se odvijao u Beogradu, posetioci ove jedinstvene manifestacije edukativnog karaktera, namenjene pre svega mladima   mogli su da vide bogato tehničko nasleđe o kome se staraju tehnički muzeji, da se podsete značaja dela Tesle i drugih naučnika , da upoznaju istorijat razvoja elektroprivrede i proizvodnje piva, da vide stare parne lokomotive, da tokom razgledanja grada sa reka čuju priču o beogradskim mostovima i upoznaju se sa istorijatom plovidbe na našim rekama, da vide stare tramvaje, mlinove , vatrogasna kola,avio i vojnu tehniku ,.. kao i bogatu arhivsku građu i nematerijalnu baštinu koja čuva sećanje na  graditelje, stvaraoce i vizionare. Paralelno, bila je to i jedinstvena prilika da se zaviri u zdanja: Narodne skupštine Republike Srbije, Starog i Novog dvora, Ambasade Francuske, kuću kralja Petra Prvog Karadjordjevića, zadužbinu „Dositej Obradović“ ,.. i td. 

Za kreativne i radoznale i turiste , više od 100 mesta koje vredi videti  i isto toliko ustanova , muzeja , legata , zadužbina,.. kao nepresušan izvor inspiracije i preporuka za formiranje domaćeg turističkog proizvoda. Posao za istoričare, etnologe, mašince, ekologe, turizmologe, filozofe i mnoge druge profesije, posao temeljan i  istraživački. Traži vreme i ljude koji će se samo tome posvetiti. Veoma važan , jer će nas bolje predstaviti drugim narodima. Vredan koliko i inovacija koja je pronašla mesto u muzejskim postavkama. Profitabilan samo ukoliko se kao turistički proizvod pojavi na tržištu.

I tako, skrećemo pažnju na priču o kulturnom turizmu, kao multidisciplinarnoj grani koja ima izuzetne potencijale da zadovolji  sve probirljiviju tražnju za osobenim sadržajima kulture i uvrsti  Srbiju u sam vrh evropskih kulturnih ruta. Priča lepršava po sadržaju  i sumorna po rezultatima napora da turizam uvrstimo u razvojne prioritete i pružimo mu šansu. 

Kao deo svoje misije a tragom formiranja turističkog proizvoda kulture koji će afirmisati  bogatu kulturnu baštinu Srema, Fond Turistički klaster Srem je početkom oktobra , u saradnji sa Društvom konzervatora Srbije (DKS) realizovao studijsko putovanje u Sloveniju. Uz zahvalnost i  sve pohvale potpredsednici  DKS-a a našoj  Sremici, na inicijativi za ovo putovanje i brižljivom odabiru sadržaja i ljudi  koje smo na ovom putovanju imali priliku da upoznamo, ostajemo u uverenju  da će nama, koji delimo viziju zajedničkog delovanja ovo iskustvo biti od velike koristi kako u oblikovanju zajedničkih projeknih ideja tako i u njihovoj implementaciji  i  održivosti .

Priču i slike sa istog putovanja objavićemo sledećih dana.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Fond Turistički klaster Srem