genericviagra-online.net

Manifestacije - Na početku jesenjih svetkovina u Sremu

Rumska jesen 2013Još od prvih školskih dana, uz prva slova , naučili smo koliko darova nam poklanja jesen i svaki put, iznova, radujemo se tom iskonskom spoju prirode, umešnosti i kreacije koji nas okuplja oko ognjišta i na svetkovinama, budi maštu i inspiriše da uz pesmu , igru i nadmetanje ponudimo ono najbolje i najoriginalnije, nešto što će zagolicati čula i nešto po čemu će Nas upamtiti.

U želji da se pokažu i dokažu , sremci su ovog vikenda imali nekoliko manifestacija, kao najavu svetkovina koje će obeležiti ostatak godine i početak Nove, sve do Đurđevdana.

 

U Banoštoru su održani 17.dani grožđa , kao najava početka nove berbe grožđa. Osim grožđa i vina gostima su ponuđeni tradicionalni sremski specijaliteti: knedle sa šljivama, bundevara i rezanci sa makom. U dobrom raspoloženju , uz pesmu i demonstraciju postupka za pripremu vina, uručena su priznanja najboljim vinarima. U isto vreme, u Neradinu je održana 6.patlidžanijada, u slavu rajskom povrću – patliđžanu, koje se u ovom sremskom selu proizvodi u velikim količinama. Bez neradinskog  patlidžana ne može da se zamisli najukusniji “sremački fruštuk”( šunka, slanina, kobasice, kulen, beli luk i patlidžan) , visoko cenjeni sok od paradajza, čuvena paradajz salata  i najbolja paradajz čorba, kao nezaobilazan sastojak mnogih jela. Takmičenje u naj... od paradajza, kao centralni deo ove manifestacije, ponudio je gostima vrhunske proizvode ovog cenjenog povrća a za one kojima je trebalo više, kuvali su se kotlići , služilo voće ali i domaća rakija i vino i uz zvuke tamburaša obeležila još jedna blagorodna godina.

U Rumi je, ipak, bila veća i raznovrsnija manifestacija. Na četiri lokacije u gradu odvijali su se različiti sadržaji 5.rumske jeseni  . Glavna ulica i Gradski trg bili su mesto svečanog defilea , najave učesnika i centalnog sadržaja priredbe. Uz etno postavku, gostima su ponudjeni tradicionalni prehrambeni proizvodi domaće radinosti. Medari su, uz med, ponudili mnoštvo  proizvoda i preparata od meda a maštovite i domišljate sremice pokazale su deo spreme iz bakine škrinje ali i originalne savremene proizvode , suvenire . Bilo je tu merkanja za mustru ali i za prodaju. Sremački duh Etno festivala upotpunili su folklor i tamburaši. Paralelno sa ovom priredbom , u obližnjem izletištu, Borkovac, uz vodu prelepog jezera Borkovac , odvijalo se takmičenje u kuvanju kotlića a na stadionu Fruška Gora takmičilo se 40 zaprega na atraktivnoj Fijakerijadi. U večernjim satima, u Borkovačkoj šumi, jubilej, 10 godina Мото клубa "РУ-​45"iz Rume, slavili su popularni bajkeri, uz živu svirku , domaće bendove, Sladjanu Milošević i Atomsko sklonište.

Puno kvalitetnih sadržaja i dobrih vibracija okupilo je veliki broj učesnika i lokalnih posetilaca. Baš kako priliči, u cilju negovanja tradicije, običaja i folklora u sremskom ruhu .

Ako se uzme u obzir da je svega preteklo , za bar tri autobusa i da je to bila prilika da se afirmišu i tradicionalno sremsko gostoprimstvo upakovano u turistički proizvod kao i potencijali za razvoj turizma, te pospeši prodaja proizvoda domaće radinosti,  ostaje utisak da je propuštena prilika da se dolaskom turista od svega toga nešto i zaradi.

Za početak prilagođavanja potrebama turističkog tržišta, možda će biti dovoljan poziv organizatorima priredbi u Sremu i Vojvodini, da se okupe i usvoje kriterijume za održivo tržišno pozicioniranje  tradicionalnih manifestacija koji će podići kapacitet istih priredbi za prihvat turista , poslužiti kao poligon za promociju potencijala za ulaganje u ruralni turizam i u isto vreme postati mesto na kome će  učesnici  manifestacija moći da plasiraju svoje proizvode. U pravcu pronalaženja praktičnih rešenja na identifikovane teme inicirano je održavanje Konferencije namenjene organizatorima priredbi, u organizaciji tri vojvođanska klastera a njena realizacija je planirana za kraj kalendarske godine . Više o aktivnostima Fonda TKS i Konferenciji biće dostupno i na sajtu : sremturizam.org . Priključite se!

Galerija fotografija: