Info

Dobrodošli na prezentaciju Fonda TURISTIČKI KLASTER SREM. Na našem sajtu dobićete potrebne informacije o aktuelnim turističkim ponudama sremskog Okruga: destinacije, mape, manifestacije, izleti,vrste izleta, zanimljivosti.. Saznajte ko su naši osnivači, partneri, koje su nam aktivnosti, planovi, projekti..! Očekujemo Vas !

Čari noćnog neba kao turistička atrakcija

nebo za sajt

PMF NAS ZOVE DA GLEDAMO ZVEZDE!

                         Projekat Vojvodina and Bács-Kiskun Night Sky as a Novel Touristic Attraction, sa akronimom VoBaNISTA, odobren je za finansiranje u okviru Interreg-IPA Cross-border Cooperation Hungary-Serbia programa (programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije). Učesnici na ovom projektu su naučni saradnici i profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, kao i članovi astronomskih udruženja iz Novog Sada i Bačke Palanke, zajedno sa Fondacijom astronomske opservatorije iz Baje, Mađarska.

Cilj projekta je da upotrebi netaknuti potencijal regije Vojvodina/Bač-Kiškun koji se ogleda u kvalitetu noćnog neba, prirodnim rezervatima i kulturnom nasleđu i da ih razvije u nove turističke atrakcije ovog regiona. 

Opširnije: Čari noćnog neba kao turistička atrakcija

29. Novembar – Zaostavština kroz sećanje

Ne tako davno, na današnji dan, slavili smo Dan Republike .

Ne moramo da se složimo da li nam je Jugoslavija trebala ili ne ali više od 50 godina ona nam je bila domovina i zaslužuje da negujemo uspomenu na taj period života i stvaralaštva. Toliki pisci, umetnici, građevine, mostovi,.., toliko različitih pregalaca i stvaralaca ostavilo je neizbrisiv  trag u prostoru i vremenu.  Danas, mnogi  gradovi  još uvek nose prepoznatljiv pečat tog vremena , mnoge trgove i parkove  i sad krase isti spomenici  a novine pune ekskluzivne rubrike i priče iz bivše Juge.  Na ovaj dan želim da se setim nekih od njih i da ih zabeležim na Internetu, kao podsetnik prijateljima, nekim novim klincima i radoznalim putnicima namernicima. 

Dan Pepublike je bio više od običnog praznika!  Obeležavao je godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJA (Antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije) 29.Nov.1943.god, kada su predstavnici partizanskog pokreta otpora proglasili federalno uređenje Jugoslavije i ustavotvornu skupštinu FNRJ , 29.Novembra 1945.god.. ( kratko - Wikipedija)

Opširnije: 29. Novembar – Zaostavština kroz sećanje

Fruškom gorom, u ritmu srca

Jesen nas je počastila lepim vremenom a Fruška gora planinskom svežinom u  toplim nijansama smeđe i žute i nepreglednom, šuškavom tepih stazom.  Sve je spremno za prvi sneg ,  zimsku rekreativnu štraftu  i druženje uz tople napitke i zanimljivu trpezu nekog od mnogobrojnih restorana uz put ili pešačku stazu.  

Ljubiteljima prirode , Fruška gora je najdragoceniji ukras ravničarskog Srema. Prostire u pravcu zapad-istok od Slankamena do Iloka , u dužini od 80km a po širini najviše do 15km. Fruška gora je niska planina, najviši vrh je Crveni čot, na 539m n/v ali svima koji joj krenu u pohode izgleda mnogo veća i masivnija, zbog ravnice koja je okružuje.  U nižim predelima Fruške gore, ispod 300m preovladavaju mirisni pašnjaci, vinogradi i voćnjaci a u višim gusta šuma. Sa severne strane je omeđena Dunavom a sa južne strane plodnom ravnicom.  

Još 1960 godine, zbog izuzetnih prirodnih odlika i kulturno istorijskih vrednosti , Fruška gora je proglašena za nacionalni park, kao svojevrsna riznica zapisa o istoriji prirode i muzej na otvorenom .

Opširnije: Fruškom gorom, u ritmu srca

Video galerija


Cannot Connect to Youtube Server Cannot Connect to Youtube Server Cannot Connect to Youtube Server Cannot Connect to Youtube Server Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server Cannot Connect to Youtube Server Cannot Connect to Youtube Server Cannot Connect to Youtube Server Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server Cannot Connect to Youtube Server Cannot Connect to Youtube Server Cannot Connect to Youtube Server Cannot Connect to Youtube Server

Cannot Connect to Youtube Server