genericviagra-online.net

Članci

Zasavica

Specijalni rezervat prirode - Zasavica

 

Pokret gorana Sremska Mitrovica

Adresa: Svetog  Save 19

Mesto:  22000 Sremska Mitrovica

 

Telefon: +381 22 614 300

Mail: zasavica@zasavica.org.rs

Web: www.zasavica.org.rs

 

SPC “Zasavica” je zaštićeno prirodno stanište, u kome su nastanjene mnoge retke biljne i životinjske vrste, od kojih neke žive samo u njemu, poput ribe Umbra .  Izuzetan  prirodni ambijent  , veliki pašnjak sa  vidikovcem  i bara Zasavica! Jednostavno zvuči  ali samo kada hoćete ukratko da ga predstavite. Prvi utisak ,kada dođete , je  velika ljubav, posebna pažnja  i posvećenost ugređeni  u svaki kutak ovog bisera prirode , sa svim pratećim sadžajima prilagođenim kako deci i đacima koji ovde imaju šta da vide i nauče , tako i odraslima koji ovde dolaze iz nasušne potrebe da se bar na kratko vrate prirodi. 

Za više fotografija kliknite na Zasavica - galerija fotografija

Pod sloganom  “ Rezervat prirode Zasavica, 15 godina ljubavi zaštite” , ove godine  Zasavica je obeležila jubilej , 15 godina rada.  Mnogo je toga što bi smo želelli  da Vam kažemo o Zasavici  ali bićemo kratki i pozvaćemo Vas da dođete i sami doživite Zasavicu!

Rezervatat  ima vidikovac,   sa pogledom na sve sadržje  rezervata i tu možete da napravite lepe fotografije. Na raspolaganju  su dve velike prostorije za prihvat djaka i turista. Jedna , poluotvorena,  u okviru vidikovca, koja je namenjena prezentaciji  biljnog i životinjskog carstva Zasavice i po potrebi ( u letnjim mesecima) to je prostor u kome možete boraviti i ručati. Druga , velika sala je zatvorena  ( radi cele godine), sa velikim prozorima i  pogledom prema  centralnom delu pašnjaka Valjevac,  uređenog za turiste. U njoj će Vas ljubazno dočekati  i poslužiti Vam nešto za osveženje i jelo.  U sastavu istog objekta je i posebno uređena sremska etno-soba , koja je takođe namenjena turistima a ustupa se na korišćenje manjim , zatvorenim grupama.  Hrana se u rezervatu priprema u posebnoj prostoriji , sa otvorenim ognjištem. Prepoznaćete je po natpisu “Bircuz kod Dabra”.

Specijalan doživljaj boravku u rezervatu pruža brod “Umbra” kojim će Vas provozati  barom Zasavica . Tu ćete čuti zanimljivu i edukativnu priču o zastupljenim vrstama u rezervatu. Mnoge od njih ćete uspeti da vidite, što sa broda, što sa vidikovca. Videćete stada mangulica i podolskog govečeta kako se slobodno kreću svojim delom pašnjaka. Videćete i farmu magaraca , kao i mini zoološki vrt.  U rezervatu će Vam ponuditi  za jelo nekoliko  sremskih specijaliteta  i sremska vina,  osvežavajuća i specijalna pića, poput rakije “Vila raviojla”  i naravno,  suvenire.  Od ove godine,  u ponudi  RP –Zasavice je i moderan auto kamp, za sve koji  žele  doživljaj prirode punih 24h.

Napominjemo da se poseta RP Zasavica NAJAVLJUJE!